Общински съвет Бургас прие Правилник за организацията и дейността си, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация на Община Бургас. Промени по него бяха правени до последния момент, като дебатът за функционалността му предизвика и дебати в зала. Една от отпадащи точки е  предложението да няма гласуване „въздържал се“.

„Исках да бъдат променени още няколко неща, съветниците да имат повече свобода. Такъв е примерът за ограниченото време изказване на нечленуващите в групи съветници от 5 на 2 минути. 120 секунди са крайно недостатъчни за един съветник да каже нещо съществено и да се успее да се формулира. Така се посяга на едно на основните права на този съвет – право на диалог. Не одобрявам и това, че съветниците нямат право да репликират общинската администрация. Затруднява се и създаването на групи в ОбС, след като наименованието им трябва да бъда гласувано отделно“, каза Живко Табаков.

„Адекватни решения в Общински съвет все взимат не само в залата. Има комисии, там се задават въпроси на администрацията, дебатира се, спори. В ОбС трябва да се взимат решения по докладни, които вече са обсъждани и разглеждани.Две минути са достатъчно време за адекватно изказване“, каза Калояна Живкова от ПП ГЕРБ.

Темата с „въздържал се“ бе най-оспорвана сред съветниците, като тя предизвика и разделение в зала.

„Народните представители гласуват по три начина – „за“, против и „въздържал се“. Не мисля, че можем да правим революционни промени в правилника и много от съветниците вече са свикнали да работят по определени правила. Въздържал се означава лична компетентност или мнение“, каза Веселин Пренеров от ПП ГЕРБ.

Владимир Павлов от „Възраждане“ подкрепи думите на Пренеров и сподели, че отпадането на „въздържал се“ ограничава правото на съветниците да изказват мнение.

Иво Баев също сподели, че проектът за правилник не е съвсем изчистен от грешки. Той поясни, че предложението да отпадне „въздържал се“ е негово, като то било  съгласувано Закона за местното самоуправление.

Красимира Маркович ПП ГЕРБ отговори на Баев, че гласуването на „Демократична България“ на балотажа в Пловдив е било с „въздържал се“.  „Вземете решение на централно политическо ниво дали партията ви одобрява или не подобен начин на гласуване“, каза тя.

От БСП също се включиха в темата и Павел Маринов сподели, че предложението на социалистите е било да отпадне не само „въздържал се“, но и „против“. При едно гласуване „за“ не виждам причина да има гласуване по друг начин, защото става ясно кой подкрепя и кой не подкрепя предложенията в зала. Сега обаче смятаме, че промените не са нужни и сме съгласни „въздържал се“ да остане в правилника“, поясни той.

 

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

11 − one =