Новият правилник на ОбС-Бургас отива на съд заради спорни текстове

0
247
Средствата ще дадат преднина на Бургас в битката за всеки един турист
Средствата ще дадат преднина на Бургас в битката за всеки един турист

Групата ни ще вземе решение да внесем промени в Правилника за организацията и дейността на Общински съвет-Бургас и той да бъде разгледан отново. Най-вероятно част от приетите текстове ще бъдат атакувани и в съда. Това каза общинският съветник Живко Табаков след провелото се днес заседание на местния парламент. Припомняме, че днес ОбС прие нов Правилник за работата си, но няколко от текстовете в него предизвикаха спорове сред съветниците /вижте подробности тук/.

„За наше съжаление Правилника не се получи в съвършената форма, която желаехме. Посочих, че има няколко проблемни точки – възможността за по-голямо изказване на общинските съветници и нуждата от диалог между местната администрация и общинските съветници, след като отново нямаме право да задаваме въпроси или отговаряме на думите на общинарите“, каза още той.

Табаков поясни, че и имената при създаването на групи е проблем, защото това ограничава коалицията на ДБГ с „Демократична България“. Чрез промените днес ОбС прие, че коалициите между две или повече партии трябва да изберат името на само една от тях, като представително в ОбС. Като пример искането на „Движение България на гражданите“ и „Демократична България“ да създадат група „Обединена Градска Десница“ няма как да се осъществи и съветниците от двете партии трябва да решат дали се казват с едно от имената от политическите формации, от които са избрани.

Живко Табаков продължи с това, че не е бил съгласен и броя на зам.-председателите да се намали на трима. Припомняме, че днес за такива бяха избрани Димчо Грудев от ГЕРБ, Стоян Апостолов от СДС и Чанко Мирчев от БСП, а кандидатурата на Иво Баев не срещна нужната подкрепа от съветниците.

Общинският съветник от ДБГ предложи в зала да има поне 5 зам.-председатели, за да могат да бъдат представени всички политически групи в местния парламент. Като пример той даде Народното събрани и общинските съвети на останалите градове в страната, където зам.-председателските места зависят от броя на групите.

„Всички тези неща не дават свобода на общинските съветници. Остава важно да намерим баланс и диалог между всички общински съветници, каквито бяха и призивите от Димитър Николов на първото заседание на ОбС, но ето, че още от първото такъв нямаше“, каза още Табаков.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here