По никакъв начин част от текстовете в новия Правилник за работата на Общински съвет-Бургас не могат да бъдат атакувани в съда, защото ОбС е в правото си сам да определя имената на групите в него, както и времето за изказване на съветниците. Това каза общинският съветник и един от основните създатели на новия правилник за работа на ОбС Георги Дракалиев. Така той коментира думите на свой колеги от други политически групи в зала, че част от текстовете могат да бъдат атакувани в съда /вижте още тук/.

„Не е имало проблем с времето за изказване. Предният мандат общото време за гласуване на една точка беше 85 минути. Само от групата на ГЕРБ имаше 30, останалите групи по 10-14 минути, а нечленуващите в групи съветници по 5 мин. Новият правилник увеличава минутите на 102, защото всеки съветник ще има правото да говори по 2. Ако го увеличим на 3 минути това става прекалено много, по повече от два часа и половина на точка. Практиката показва, че средно по 2 минути е достатъчно време за изказване на съветник, а и всеки един такъв може да използва времето на свой колега от група и така времето му да се увеличи. За съветниците, които не членуват в групи и имат по 2 минути, мога да кажа, че това е волята на избиратели. В крайна сметка те са преценили, че примерно от ДПС трябва да има 1 съветник, а от ГЕРБ 24“, категоричен бе Дракалиев.

Той поясни, че зад наименованието на политическите групи в ОбС е залегнала разпоредбата на член 128 , ал. първа, от Изборния кодекс, която гласяла, че на местни избори при сключване на коалиция, името на такива трябва задължително да бъде на една от двете или трите партии, които я формират.

„Не е правилно да си избран от една политическа формация, а след това да се скриеш зад името на друга. Така каква политическа отговорност можеш да държиш пред избирателите си“, каза още общинският съветник.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

one × 4 =