Бум на безработица отчитат бюрата по труда в Бургас и региона, стана ясно на пресконференция с участиет на директорът на бургаското бюро Живко Янакиев и Атанас Радев от Регионалната служба по заетост.

3 893-ма са регистрираните безработни в бургаското бюро до края на миналия месец. Входиящият поток за октомври е два пъти повече от септември, като цифрата е 1 716. Заявените работни места до вчера са 4892.

Равнището на безработица в края на октомври е 6%, като по този показател Бургас е пети по ниска безработица. Най-ниска е в София – 2.4%, Варна, 4.9, Пловдив – 5.6% и Хасково – 5.7%.

В регионален мащаб най-ниска е безработицата в Ямбол – 2.8%. Около 4% е тя в Приморско, Камено, Карнобат, Несебър. Сунгурларе и М. Търново са на другия полюс – между 7.8 и 8.2%.

Котя цяло за Бургаска област / бел.ред. Аегнция по заетостта тук обединява Бургас, Ямбол и Сливен/ , равнището на безработица е 4.8%. По този показател областта е на седмо място. Най-ниска е в София-град, Габрово, Варна, Перник, Стара Загор и Пловдив.

Специалистите отчитат за първи път такъв висок ръст на безработица в Бургас и областта. Обяснението не се свързва само с края на летния сезон, а и с по-добри икономически показатели на градове като Варна, Габрово, Перник.

На първичния трудов пазар се търсят, шофьори, търговци, работници с технически специалности, мед. сестри.

На-голям е ръстът на безработните жени – 63.3%. 49.14% пък са среднистите, докато тези с висше и основно образование са в рамкине на 15%.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

3 + 16 =