Екатерина Капрова
Какво мисля

„ А какво да правим ние с гайдите?”

„Па, мрете!”

Хубаво го е казал Радичков. Тъкмо да се цитира класик като вземем да мрънкаме по площадите.  Защото имам усещането, че точно това ни казват управляващите. Не точно с тези думи, но смисълът е същия – мрете.

Преди няколко години написах един коментар, който беше озаглавен „Мамицата ти, Българийо, кораво копеле излезе”, а същността беше, че планът Ран-Ът, целящ съсипването на държавицата ни, няма да успее лесно, защото сме инат, защото сме оцеляващи и не позволяваме на когото и да било да ни се качва на главата. Уви, не съм била права. Това вече правят собствените ни управници. Тези, които ние си избираме да ни управляват мъдро и отговорно.

Преди изборите, само преди месец, слушахме как държавата цъфти и връзва. Магистрали са се опънали от край до край, заводите бълват продукция, населението забогатява, инвеститорите прииждат на тълпи. Минаха изборите. Гласувахме. И се започна…

Онзи, който бие бабички по границите, който ругае майки на болни деца, който дърпа шалтера на дискотеките, сега измисли да не плаща болничните.

За сега само първия ден, защото сме лъжели, че сме болни и сме си удължавали отпуската по празниците. Що пък изобщо да ни плащат болнични?  Не ви ли е обидно? На мен ми е.

Преди това обвиняваха лекарите, че източвали здравната каса и ние, данъкоплатците, платихме милиони на една фирма, за да внесе машини за пръстови отпечатъци в болниците, за да не крадат лекарите. А пък един министър си взе комисионната съвсем законно.

Всъщност ясно е, че ние, дето все надуваме една гайда и тя все от някъде издиша, моето поколение, които изнесохме на гръб цялата ни скапана демокрация, целия несвършващ преход, сме най-прецакани.

Цял живот плащаме, а накрая ни казват, че сме лъжци и крадци, защото сме се разболели.

Ами обидно ми е. Приемам го лично. Защото ако имам само една невнесена вноска, няма изобщо да ми платят болнични, ако ще и да са ми правили и сърдечна операция. То и нея няма да ми направят, ако не съм осигурена, нали.

Сега се оказва, че и пенсионирането ни е някъде далеч зад хоризонта и все повече се отдалечава.

Освен това пенсиите ни ще бъдат с 20% по-малки, защото ЗАДЪЛЖИТЕЛНО сме се осигурявали втори път за пенсия в частен фонд и ако вземем двете пенсии, много ще ни стане.

А това, че ако не сме ние, не знам как ще оцеляват родителите ни, дето са се блъскали по 40 години, с пенсии от 250 лева?

Ами това какви звучи – прагът на бедността е 364 лева, а минималната пенсия – 250? Не е ли „Па, мрете!”?

Не само ми е обидно, но и ме е срам.

А на всичкото отгоре ще трябва да плащаме и детската градина на циганите, които не работят, не дават пари за ток и вода, живеят в незаконни къщи, ерго не внасят и данъци, децата им ходят на училище до междучасието, в което дават кифли и се женят след шести клас. После раждат деца, на които ние трябва да плащаме детската градина, докато те си стоят вкъщи и взимат по 400 лева детски за четирите си отрочета. А пък малките просят по улиците и носят още толкова на мързеливите си малолетни родители. Тук вече не само ми е обидно, срам ме е и съм бясна.

А след Нова година, колкото и да подскачаме, ще влезе новия закон за закрила на детето и ще ни вкарат и в тази кошара. Така ако не угаждаш на детето си, ако, не дай, Боже, му се скараш, ако не му купиш нов телефон или не го пуснеш на дискотека, може да се оплаче на социалните и да ти го вземат. Къде ще го дянат, не знам. Ще го дадат на някоя професионална родителка и ще й плащат, за да го гледа. Не съм сигурна дали някой ще я проверява как се справя. И така децата няма да ходят на училище, защото няма да им е забавно, ще растат тъпи и управляеми.

А планът ще бъде изпълнен – ще ни унищожат като държава, ще ни унижат като народ и ще ни ликвидират като личности.

Още ли не ви пука?

Екатерина Капрова

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви