Г-н Алексиев, спечелихте нов мандат с доста голяма преднина пред вашите опоненти. Защо, според Вас, поморийци отново Ви гласуваха доверие?

Наистина спечелих с много пред моите двама опоненти. Мисля, че поморийци ми гласуваха доверие, защото видяха, че аз си върша работата. Тоест, избират ме, за да се случват нещата.

За жалост моите опоненти стъпиха на плоскостта на популизма и съвсем отговорно го казвам – на плоскостта на лъжата.

С единия от тях имаме конкретен случай – масово лепене на плакати из населените места, извън определените за това места. Има заповед на кмета къде се лепят агитационни материали, а този човек иска доверието на жителите на общината, а още по време на кампанията не спазва правилата. След подадена жалба, той се опита да ни вмени вина, като обясни, че едва ли не ГЕРБ са му взели плакатите и са ги залепили, за да го злепоставят. Това е несериозно. Не може в 21 век да използваш такива похвати и да обясняваш на хората, че опонентът ти не става. Те виждат, информирани са и не искат приказки, а нещата да се случват.

Освен това, аз посетих всяко населено място в общината, без значение дали е от 50 или 15 хиляди души. Знаете ли какво ни казаха хората? „Г-н Алексиев, не искаме да ни давате отчет какво е направено, ние виждаме. Не искаме да ни обещавате какво ще направите, имате програма и ние я знаем. Когато не изпълните нещо от нея, ще ви потърсим отговорност. Искаме да знаете, че искаме да продължим да се развиваме. С ясни правила, контрол от страна на администрацията и отвореност към хората. Това ние го правим през годините и затова разликата е толкова голяма.

Затова и поредните мантри, които се носеха, не се сбъднаха.

Първата беше, че няма кмет, който да спечели от първи тур, а втората, че няма кмет в историята на Поморие, който да спечели трети мандат. Е, аз вторият си мандат го спечелих от първи тур, третия – също. И съм кмет трети мандат. Защото управлението ни е прозрачно, честно и отворено към хората.

Сега отново посещавам всички населени места в общината. За да им благодаря, че са гласували за мен и за нашите общински съветници. Това, че имаме 10 съветника, също е много важно. Сега отново чуваме и проблемите на хората, защото е лесно, когато си кандидат за местната власт да обещаваш. Сега ние сме спечелили доверието на хората и трябва да го оправдаем с правомощията, които те са ни дали.

В момента пишем програмата за всяко населено място с хората, които живеят там, за развитието му през следващите 4 години.

За личност или за парния гласуваха хората?

И за двете. Аз не бях водач на листата на ГЕРБ за общински съветници. Бях само кандидат за кмет. Да, взех два пъти повече гласове, отколкото листата, но пък гласовете ни като партия ГЕРБ също бяха много и за нас е важно, че надграждаме резултатите си от минали избори. ГЕРБ е първа политическа сила в общината, много преди останалите. БСП е трета политическа сила.

Но гласуваха и за личност, защото в надпреварата за кмет аз взех два пъти повече отколкото партийния вот.

Какво е Вашето мнение за предложението да има мандатност на кметовете – не повече от три?

Това не е лошо предложение, защото всеки ден при нас е много динамичен, особено в по-малките общини. Кметът има официален приемен ден, но на практика се среща с хората и техните проблеми по всяко време. Чакали са ме сутрин или вечер след работа пред дома ми, звънят ми непрекъснато. Това коства много сили и енергия.

Но след една позитивна кампания и когато видиш, че толкова хора са ти гласували доверие, това те зарежда с нова енергия.

Така че, от една страна подкрепям предложението за мандатността, защото когато човек влезе в руслото, той се изхабява. Но от друга страна е добре да не се слагат всички под един общ знаменател. Да се взема предвид спецификата на регионите. За мен кметският стол не е самоцел. Ако усетя, че нямам сили, ще кажа: „Аз съм до тук“ и ще се откажа. Но ако има такъв закон или такова партийно решение, аз, като партиен член, ще се съобразя. Ни е не сме вечни. Ето сега повечето ни съветници са нови хора, местни, живеят в ритъма на града, знаят проблемите му, така че, нека да идват подготвени хора и след нас.

Но е хубаво да се помисли и за мандатност на други позиции и постове. Какво имам предвид – добреу ние ще сменим кмета, но директорът на училището е от 20 години, същото е и с дружества и организации, с които работим. Така че, трябва проблемът да се погледне по-комплексно.

Програмата ви е дълга и амбициозна, но кои са най – важните проекти, които ще осъществите в следващата година?

Най-важният проект за нас сега е вторият етап на рибарското пристанище. Одобрени сме, финансирането е осигурено, участвахме в процедурата, съгласно Закона за обществените поръчки перфектно, но за жалост вторият в конкурса, който не спечели, обжалва резултата. Това спъва завършването на този проект, с който ще изградим пристанището на 100%. Освен затваряне на пристанището със западния мол, имаме изграждане на понтони, кранове за вдигане на съдовете, ремонтна работилница, бензиностанция.

За жалост една част от фирмите в България са превърнали обжалването в бизнес, или направо да го кажем – в рекет.

Във всяко едно състезание победителят е един, но законът дава право на втория да обжалва. Сега ВАС ще реши казуса, но ние губим много ценно време. Сега можехме да строим. Времето е хубаво. От февруари до март в морето не може да се строи. През май влизаме в туристически сезон и строителството се забранява. И става така, че поради това обжалване проектът се забавя с една година.

Ето затова аз предлагам всеки, който иска да обжалва вече спечелена процедура, да внесе една голяма държавна такса, примерно от 10 %, колкото са нашите финансови корекции, когато забавяме строителството. Този проект е за 6 млн. лв. Нека да внесе 600 хил.лв. в държавата и да обжалва. Тогава ще се замисли. Защото ако загуби, тази такса да остане в държавната хазна.

Предстоят още няколко важни проекта – предстои стартиране на процедура за изграждане на 3 улици в Каблешково, още 3 в Ахелой. Стартираме и пътя Поморие – Каменар, който е много важен, защото е довеждащия път, който е от всички населени места – 15, във вътрешността до общинския център. Там ще извършим пълна рехабилитация на пътя, с отводнителни системи, плюс изграждане на велоалея.

И накрая – какво си пожелавате Вие, лично за себе си, за следващите 4 години?

Най-вече здраве. Да съм жив и здрав и да устоим на предизвикателствата, в което съм убеден.

3 КОМЕНТАРИ

  1. Ние, поморийци искаме от Общината да изкарва плаж „Изток “ от ръцете на мутрите и улица „Крайбрежна“ от концесионния план и да я благоустроите, така както благоустрои другата южно западна част на полуострова-Яворовата алея! Ако не го направите, все едно не сте направили НИЩО, защото от чистотата на плажовете и улица Крайбрежна зависи вдигането на нивото на курорта и сменяме качеството на туристите- да приемане неплатежоспособни туристе както до сега, в платежоспособни западни туристи и от там по-високите доходи на поморийци от туризма – не 15 лева на легло както беше последните 15 години, а 40 евро на легло. Туризма е единствения отрасъл( от общо преди 7) останал на поморийци и от там 90% от жителите си вадят препитанието.

  2. Здравейте. Мисля че е справедливо и крайно време да се въведе половин годишен данък смет за тези които са само сезонни жители на Поморие. Много като мен са тук само лятото, а плащаме смет на годишна база!
    Интересно ми е дали всички които дават под наем плащат съответно данък към общината? Оставам с впечатлението, че управата за едни е майка , а за други мащеха!

  3. Отново Алексиев си е поставил за „приоритети“ само заповеди на неговата партия ГЕРБ да работи с еврофондове, за да може да пълни джобовете на Борисов и обкръжението му. Рибарското пристанище не е такъв „приоритет“ за поморийци, такъв може да бъде само благоустрояването и поддържане чистотата на 7 кметровата плажна ивица на Поморие , завзета от 20 години от силовата групировка на убития ВИСаджийски бос Васил Илиев. 20 години поморийци търпяха мутрите, които превърнаха плажа в свинска кочина и плацдарм на своя бизнес-наркотрафика, но не са почистили веднъж плажа, стълбите към плажа продължават да бъдат в състоянието от 70-те години на миналия век напълно изронени и неблагоустроени, без концесионерите да са забили един градивен пирон и без внесат нито един лев от обещаните по договор инвестиции. Отделно незаконно са се качили и захвали половината от крайбрежната улича“Крайбрежна“ и незаконно отдават всеки метър от нейния североизточен тротоар под наем от което печелят хиляди хиляди лева чисти печалби( без да плащат данъци) за сметка на обедняването на населението. Те са превърнали най хубавия крайбрежен булевард улица „Крайбрежна“в грозен битак от Анадола, което сваля до най ниско нивото курорта, да не може да се издигне на нивото на най-известните балнеоложки курорти на Европа и да приеме платежоспособните туристи на Европа, за което Поморие има сили и природни дадености.
    И Министерството на Туризма отново даде от следващата година за нови 15 години плажната концесия на същата групировка като с това унищожи туристическото бъдеще на Поморие.
    Алексиев до сега не е дал нито един прозрачен обществен одит на милионите еврофондове които е харчил и е от тези Борисови кметове управляващи 3-ти мандат , които ще попаднат в клещите на новия Европейски прокурор за проверка харчлъка на еврофондовете.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

nine + twenty =