По време на парламентарния контрол министърът на финансите Владислав Горанов препоръча общините да въведат подоходен данък на своя територия.

„Може да се обмисли отново идеята общините да въведат подоходен данък за своите жители, с който да покриват разходите си“, заяви Горанов.

Общините от години нястояват държавата да им преотстъпва 2 процента от 10-процентовия данък върху доходите на физическите лица в съответния регион. Според Горанов обаче това щяло да направи по-богатите общини още по-богати. Подобна мярка щяла да ощети хазната със 700 милиона лева годишно. А държавата щяла да е с ограничени възможности за кохезионна политика. Министърът предлага алтернатива и тя е общините да въведат подоходен данък за жителите си.

„Когато предложихме тази идея реакцията на представителите на местната власт беше изключително негативна – те не желаят да поемат отговорност с мерки, които биха настроили обществото срещу кмета. Децентрализацията не е свързана само с права, а и поемане на отговорност“, отсече Горанов.

Припомняме, че миналата седмица министърът посъветва кметовете да увеличат местните данъци, за да си осигурят средства за инфраструктура.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви