Нов скандал разтресе управляващата коалиция. Този път поводът е желанието на мнозинството да не се плаща първия ден от болничния лист – идея, която предизвика взрив в обществото.

Идеята, в подкрепа на която са се обявявали работодателски организации, предизвика критики от страна на синдикатите, които заявиха, че ще настояват за среща с Борисов по темата. Негативни реакции имаше и в социалните мрежи.

Ден след като управляващата коалиция обяви, че първият ден от болничния на работниците няма да се плаща, идеята като че ли остана без автор.

Коалиционните партньори ГЕРБ и „Обединени патриоти“ направиха разнопосочни коментари, от които не стана ясно кой всъщност е направил предложението.

Според председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова идеята идвала от „Обединени патриоти“.

Юлиан Ангелов от ВМРО обаче бе категоричен, че те са предложили само увеличението на пенсиите и отпадането на текста в детските градини за децата от 4 до 6 години.

Ангелов прехвърли топката към финансовия министър Владислав Горанов – негово било предложението за болничните.

„Вчера това решение беше взето на Коалиционен съвет. Имахме среща с нашите коалиционни партньори и те настояха за тези няколко мерки, защото те участват в тази коалиция и искат да отчетат политики, които те са успели да отвоюват в тази коалиция. За нас е изключително важно тази коалиция да остане стабилна и да довършим мандата на правителството. Изпълняваме програмата успешно, резултатите са видими. Важно е правителството да бъде стабилно. Това означава, че нашите коалиционни партьнори в разговор с нас трябва да успяват да реализират своите обещания и мерки в техните програми. Това вчера определено е предложение на патриотите, защото ако беше предложение на ГЕРБ, вие щяхте да го видите в бюджета, при неговото внасяне. Ние се съгласихме с тези мерки, макар че те не са безспорни“, коментира Менда Стоянова.

Въпреки това тя защити идеята да не се плаща първият ден от болничния.

На въпрос дали ГЕРБ може да се откаже от идеята Менда Стоянова каза, че решението е на коалиционния съвет, а партията държи коалицията да остане стабилна.

„Имаме 18 млн. болнични дни. 638 млн. лева се плащат за болнични, това е три пъти повече отпреди 5 години. Ако кривата продължава да расте, след пет години просто няма да остане кой да работи“, настоя Стоянова.

„Предложенията на „Обединени патриоти“, които бяха на коалиционния съвет, са следните – вдигането на минималната пенсия на 250 лева и освобождаване от такси на 4, 5 и 6-годишните от детските градини. Другите предложения са от колегите от ГЕРБ. За болничния естествено, че не сме предлагали. Това е предложение на финансовия министър“, реагира от своя страна Юлиан Ангелов от ВМРО.

Той настоя, че това е истината и добави, че не знае защо Менда Стоянова „по този начин е предоставила информацията“.

„Не даваме назад, а казваме каква е истината. Ако някой се срамува от това, което е предложил, той трябва да се обяснява. Не се дистанцираме, защото казах, че тези предложения са подкрепени на коалиционен съвет, но казах, че не сме ги предложили ние. Това е факт. На този съвет са присъствали много хора, които могат да го потвърдят“, продължи Ангелов.

Той обаче също се съгласи, че спестените средства от изплащане на болнични могат да се разпределят между останалите служители.

Час и половина по-късно Владислав Горанов, който участваше в парламентарния контрол, обяви, че нито Стоянова, нито Ангелов са участвали в съвета на коалицията, т.е. те коментирали грешно пакета от предложения.

Няколко пъти Горанов повтори, че предложението е на управляващата коалиция. По думите му анализите показват, че ще се намали склонността от злоупотреби с болничните, които за няколко години нарастнали двойно – от 8 млн. дни до 18 млн. В момента не можело да се контролира даването на болнични за сливане на почивни дни, особено в малките населени места.

От думите на Менда Стоянова днес стана ясно и че се обмисля от рестриктивната мярка за болничните изключение да правят родителите, които си взимат болничен за болно дете, както и пострадалите при трудова злополука.

На въпрос дали не трябва ли да се вземат мерки за издаването на фалшивите болнични, вместо да се ощетяват работещите, шефката на бюджетната комисия отговори така: „Контролът не е панацея, не може на всеки болничен да слагаме контрольор. Винаги има съвестни, които да попадат под ударите на такава рестриктивна мярка. Няма 100% справедливост“.

По повод недоволството на синдикатите Стоянова посочи, че „винаги има групи, които не са съгласни и протестират, защото средата е такава – свободна“.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви