Огромна дупка цъфна на централния плаж в Созопол

Неправомерно разкопаване с багер е установено тази сутрин на централния плаж в Созопол, съобщиха от общината там. Писмо с тази констатация е изпратено до РИОСВ Бургас. Дупката е била с размери 2 метра до върха, 3 метра в основата и широка 60 метра.

Изкопът е бил на 2-3 метра от брега на морето.

Сигналът е подаден от жителите на града и кметът на общината Тихомир Янакиев е разпоредил да се извърши проверка по случая.

Служителите установили, че техниката е наета от концесионера на ивицата за оформянето на диги. Проверката показала, че за натрупването и извозването на пясъчната маса е постъпило уведомление до Министерството на туризма и Басейнова дилекция на 29.октомври. В община Созопол обаче до момента няма постъпило такова, а то е необходимо във връзка с Наредба за оценка на въздействието върху околната среда.

В констативния протокол на общината е записано, че разкопаването трябва да спре до становище на РИОСВ и Министерството на туризма.

В документите, предоставени от общината не е посочено кой е разкопал централния плаж в Созопол. Оказва се, че това е концесионерът. Той обяснил, че това се прави, за да се запази пясъкът от влиянието на морските вълни през зимните дни. Според Закона за устройство на територията (ЗУТ) изкопаването на над 30 кубични метра земна маса се счита за строителни дейности.

Снимки: Фейсбук, Marieta Teneva

1 КОМЕНТАР

  1. Пазят,, законните,, си кръчми да ги не вземе морето. Ако бяха спазени всички норми за строеж там бараки за кебапчета и бира нямаше да има. Ама сега ще трябва да ги вардят че им избегна килипира.. Кат ги земе морето няма къде да поят пияните рашани.

Comments are closed.