„Съгласихме се с мерките за болничните, макар че те не са безспорни. Предложението за болничните е на Патриотите – ако беше наше и на правителството, щяхте да го видите в бюджета при внасянето му в Министерски съвет“, обясни още тя, като припомни, че предложението е направено на вчерашния коалиционен съвет.

„Тепърва ще се подготвят конкретните текстове за неговото изпълнение. Ще има работна група в тази посока. Когато текстовете са готови, ще стане ясен и механизмът. Идеята, върху която ще работи работната група е от това правило да има изключение за майките, когато имат болничен за гледане на болно дете, както и хората, претърпели трудова злополука“, уточни Менда Стоянова.

„Имахме среща с нашите коалиционни партньори и те настояха за тези няколко мерки – настояха, защото участват в тази коалиция и искат да отчетат политики, които те са успели да отвоюват в тази коалиция. За нас е изключително важно тази коалиция да остане стабилна и правителството да довърши мандата си“, подчерта депутатът от ГЕРБ.
По думите й резултатите от изпълнението на програмата са видими. „Вчера статистиката отчете отново ръст на БВП 3,7 %. Средната работна заплата през 2020 г. – 1400 лв. Строят се магистрали, правят се пътища, въвежда се тол система и много други мерки, които са важни и полезни.“, каза още Стоянова.
Предложението за болничните „изкристализира в резултат на един анализ, направен от работодателите за рязкото повишаване на болничните в последните години.“ „Ясни сигнали, че става дума за злоупотреби в една голяма част от тях“, продължи Менда Стоянова. „Преди години, когато въведохме първите три дни да се плащат от работодателя, една от целите беше да се реши този проблем чрез контрол от работодателя върху своите работници.
Това явно не се получи. Ефектът го няма. Ако го плаща НОИ, го плащаме всички ние. Сега искаме да разделим отговорността между работодателя и този, който ползва болничните, когато те растат неимоверно много. Искам да изясня, че изключение от правилото ще бъдат болничните за отглеждане на дете. Както и за болничните при трудова злополука. Ако има такава, то е ясно, че болничните не са фалшиви”, обясни Стоянова.
„Проблемът с фалшивите болнични е голям. С инвалидните пенсии също има голям проблем. Има го, но само с контрол нещата не се решават. Данъчните контролират, но в основата на това да се събират приходи, е доброволното плащане. Контролът е само допълнителна мярка. В закона трябва да има текстове, които да те принуждават да го спазваш.
„Трудно се доказват тези неща, особено когато става въпрос за здравето на човек. Надявам се, че ще има два ефекта. Единият ефект ще бъде икономия от болничните, които плаща НОИ след третия ден, защото ще има ефект на общо намаляване на болничните. Такъв ще има, убедена съм, и разчитаме на такъв.
Вторият ще се получи при работодателите, които така или иначе плащат една маса за работна заплата и голяма част от нея отива за болнични. Ако там хората работят, нормално е да се повишат средствата за работна заплата, тъй като ще се повиши производството. Разбирам работодателите, които са в ситуация работниците да не дойдат на работа, защото са си взели болничен. Провалят се процеси. Тази мярка е направена с тази цел – да се спрат злоупотребите”, каза още Стоянова.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

13 + sixteen =