Оскар

159 документални заглавия ще се борят за номинация за предстоящите награди „Оскар“. Това съобщи Американската филмова академия, като уточни, че все още не всички от филмите са изпълнили условието да имат комерсиално разпространение по кината в Лос Анджелис и Ню Йорк в продължение на поне 7 дни. Това следва да се случи до края на 2019 г.

Темите, разглеждани от потенциалните претенденти за „Оскар“-а за документална продукция, са разнообразни. Сред тях са стъпването на Луната през 1969 г. в лентата на Тод Дъглас Милър “Аполо 11“, живота и дейноста на сексуалния терапевт д-р Рут Уестхаймер „Попитай д-р Рут“ на Райън Уайт и мн. др. Футболната тематика също е на дневен ред със заглавието на Асиф Кападия „Диего Марадона“. Филмът „Павароти“ на Рон Хауърд, който ще можем да видим и на българска територия на фестивала „Киномания“ само след дни, също е сред претендентите.

Номинациите за всички категории на наградите „Оскар“ ще станат ясни на 13 януари. Самата церемония по връчването на статуетките ще се проведе на 9 февруари.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

15 − 1 =