Porsche показва тайни прототипи
Porsche показва тайни прототипи

Германският автомобилен производител Porsche публикува поредното си видео от поредицата „Топ 5“. С него компанията прави класация на своите „тайни прототипи“, създадени в различни периоди от историята си.

На пето място е поставено Porsche 984 – прототип, който се отличава с ниското си тегло, компактността и аеродинамичната каросерия. Автомобилът се разработва от 1984 до 1987 г. Роудстърът тежи само 880 кг, максималната му мощност е 135 коня, а максималната скорост – 220 км/ч.

Четвърта позиция е за Cayenne Cabrio от 2002 г. В Porsche много се гордеят, че са първите, които измислят да „отрежат“ покрива на кросоувър, въпреки че по-късно Nissan и Land Rover пускат аналогични решения в серийно производство. Ярка черта на автомобила става сдвоената задна част: за да не правят два прототипа, дизайнерите решават да създадат различна лява и дясна половина.

Бронзов медал в класацията печели Porsche 911 Carrera 3.2 Speedster Clubsport от 1987 г. Това е открит едноместен роудстър, който все пак запазва пътническата си седалка, която е закрита. Концептът е създаден на базата на спийдстърите от 50-те години на миналия век. Максималната му скорост е 245 км/ч, а максималната мощност –  231 коня.

Второто място е за Porsche Panamericana – открит автомобил, чийто покрив се закрепя с цип. Най-голяма изненада в концепта обаче предизвикат колесните арки, каквито на практика липсват. Вместо това има крила, чиято цел е да направят колата по-аеродинамична.

Победител в класацията е един от най-технологично напредналите концепти – 918 Spyder Rolling Chassis.

Това е прототип на напълно работещо шаси на бъдещия 918 Spyder. Създаден е през 2011 г. и показан на избран кръг журналисти. Двигателят развива мощност от 550 коня – не много голяма в сравнение със серийния автомобил, защото по това време моторът е все още в процес на разработка.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

two × one =