Забавянето на глобалната икономика започва да тежи на изток в Европейския съюз, пише в свой анализ Bloomberg.

Регионът, фокусиран върху годишнината от падането на комунизма и бързото му развитие през последните три десетилетия, продължава да бъде ключова дестинация за износ, включително за Германия. Данните за БВП на Германия, които се очакват да излязат по-късно днес, вероятно обаче ще покажат, че слабостта се разпространява все повече.

Според последния доклад на Европейската банка за възстановяване и развитие източноевропейските държави ще загубят скорост заради по-слабите икономически перспективи в световен мащаб, американско-китайското търговско напрежение и свиването на световната автомобилна продукция.

Последните проучвания на Bloomberg показват забавяне на растежа през третото тримесечие в Полша, Унгария и Румъния, макар и той да остава на здравословни нива от около 4%.

„Най-значимите търговски партньори на региона са изправени пред охлаждащи се икономически тенденции, които могат да се пренесат към нашите икономики“, заяви Фабрис Перуско, главен изпълнителен директор на Fortenova Grupa – компания за търговия на дребно, производство на храни и земеделиe, със седалище в Хърватия.

Досега потребителите успяват да компенсират намаляващото търсене отвън. На региона помогна и предизборното харчене в Полша, както и намаляването на данъците и повишаването на минималната работна заплата в Румъния. Централните банки в Източна Европа пък са по-загрижени за справянето с произтичащата от това инфлация, отколкото да следват стимулиращата парична политика на големите икономики.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви