Въглехидратната въртележка е нова тенденция в света на храненето, която според мнозина може да помогне за отслабване и изграждане на мускули. Като повечето хранителни режими и диети обаче и за нея има противоречиви ревюта и затова е хубаво да се образовате добре преди да я опитате.

Какво е въглехидратна въртележка?

Този хранителен режим се базира на приема на въглехидрати, които варират от много ниско до много високо количество, съобразно нуждите на тялото. Хората се спират на него, когато искат да изгорят мазнини или да натрупат мускули. Основният проблем е, че ако дълго време останете на нисък прием на въглехидрати, ще започнете да усещате перманентна умора.

От друга страна, ако постоянно променяте нивото им, може да повишите метаболизма си. Когато приемате малко въглехидрати, трябва да повишите мазните храни и обратното.

Теорията за „въглехидратната въртележка“

Това е хранителен подход, който манипулира разхода на енергия на тялото посредством резки промени във въглехидратните нива. Приемът на въглехидрати е по-висок при интензивни тренировъчни дни, като те помагат за подобряване ефективността на тренировката и намаляват риска от разрушаването на мускулите.

Въглехидратната въртележка може да бъде много полезна, когато се опитвате да изградите мускули. Първо, дните с ниско съдържание на въглехидрати помагат в изгарянето на мазнини като основен източник на енергия, което от своя страна може да подобри метаболитната гъвкавост и способността на организма да изгаря мазнините като гориво. На второ място, дните с високо съдържание на въглехидрати подобряват инсулиновата чувствителност, което помага за изграждане на мускулна маса.

Може ли тази диета да помогне за отслабване?

Да, ако все пак следите калориите си. Отслабването е в резултат от дефицит на калории, като добавите и горенето на мазнини, ефективността е висока.

Помага ли за изграждане на мускули?

Да, ако включите достатъчно протеини. Въпреки това са необходими повече изследвания, за да се докажат ползите от диетата за намаляване на теглото с въглехидрати.

Внимание:

– Важно е да се отбележи, че въглехидратната въртележка не трябва да се прави дълго време. Не е доказана ползата ѝ в дълготраен план;
– Този режим не е чийт дей! Хапвайте здравословни храни без значение дали сте на високо или ниско въглехидратен период;
– Ако имате някакви странични действия, постоянна смяна на настроението, диабет или други болести, се консултирайте с лекар преди да започнете да я правите.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

6 − 2 =