През този сезон е много важно да носим обувки, които са не само комфортни, но и предпазват краката от студ и дъжд. А завали ли сняг, ще трябва да извадим нещо по-стабилно, което да ни топли и същевременно да не се хлъзга на леда.

Ако тепърва ви предстои избор на обувки, трябва да знаете, че най-подходящото време за мерене е сутрин, когато кракът е отпочинал. Тогава може да направите преценката си по-добре, в сравнение с края на деня, когато човек е изморен, особено ако е ходил пеша из магазините.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да изберете най-комфортните и същевременно хубави като дизайн обувки:

Заложете на лекотата

Не гледайте първо дизайна, а хванете модела, който сте си харесали в ръката си и пробвайте сякаш да го претеглите. Ако те са твърде тежки, това ще ги направи по-некомфортни за носене, защото с тях ходенето е много по-трудно. Е, същото важи и за твърде леките, тип балеринки и други, с които сякаш стъпвате директно върху паважа и така си натоварвате повече краката.

От друга страна, по-леките обувки са подходящи за по-дълго ходене пеша. Имат и други предимства – някои са от качествени материи, които позволяват на крака да „диша“.

Търсете комфорта

Много жени ходят на високи токчета, които са направени по най-новите модни тенденции. Но истината е, че много малка част от тях са удобни. Затова когато търсите обувка, помислете първо за комфорта. Има дизайни, които предлагат това.

Проверете за по-голяма гъвкавост

Подметката трябва да се огъва, но и същевременно да е достатъчно твърда, за да имате опора. Тя трябва да поеме тежестта на тялото (за което допринасят и качествените стелки) и да издържа на резки движения и напрежение.

Ако мерите обувката и тя се извива лесно в средната си част като се повдигнете на пръсти, то тя е гъвкава и ще ви е удобна.

По-широката пета е за предпочитане

За да може петата и глезенът ви да имат опора, то петата трябва да е широка. Ако токът е над 5 см висок, то рискът от това обувките ви да са по-неудобни, се повишава. От друга страна колкото по-голям е наклонът на обувката, толкова повече напрежение ще понесе кракът.

За да бъде една обувка удобна, тя трябва задължително да има:

– яка, която да обгръща глезена и да го държи по-стабилно. Тя предпазва от триене и протъркване;
– прорез на ахилесовата пета, който намалява триенето и протъркването на петата и същевременно намалява риска от появата на мазоли и други наранявания по кожата, причинени от неудобни обувки;
– междинна подметка, която да пасва на стъпалото. Тя намалява стреса на ходилото и спомага за по-доброто му движение;
– правилен нос в предната част. Той не бива да е твърде тесен (за да не се търка кракът твърде много и да причини образуването на кокалче), както и твърде широк (за да ви е некомфортно и кракът ви да се плъзга при ходене).

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви