Общинските съветници и кметът на Несебър ще положат клетва днес. За четвърти мандат за градоначалник на крайморския град беше избран Николай Димитров, който беше арестуван и обвинен за купуване на гласове дни преди вота. С разрешение на наблюдаващия прокурор, Николай Димитров и двама от общинските съветници, които са в ареста, ще бъдат конвоирани от София до Несебър, за да положат клетва, след което отново ще бъдат върнати зад решетките.

Така Николай Димитров ще встъпи в длъжност, но тъй като е с мярка за неотклонение „задържане под стража“, ще трябва да управлява общината от ареста.

Според закона, Димитров има право да възложи функциите на някой от неговите заместници или Общинският съвет да избере временно изпълняващ длъжността кмет на общината. „Лицата, които са избрани и се явят на церемонията, ще положат клетва. Връчват им се удостоверенията и встъпват в длъжност. От там нататък правомощията са разписани в Закона за местното самоуправление.

Най-възрастният член на общинският съвет ръководи сесията докато бъде избран председател на Общинския съвет, след което се избира комисия, която е временна, за изготвяне на устройствения правилник и от там нататък, ако има някакви казуси, свързани с встъпването в длъжност на лица, които не са се заклели или по някакви други причини отсъстват, компетентността по въпросите е на ОИК“, каза Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас.

Интересен факт е, че ако Димитров бъде препятстван да изпълнява задълженията си нормално, Общинският съвет може да гласува той да бъде свален от власт, но това не е задължително.

Отстраняването от длъжност в рамките на образувано наказателно производство не може да се иска и налага автоматично – просто поради естеството на изпълняваната длъжност. Отстраняването се налага в интерес на разследването, за да не може обвиняемият за умишлено престъпление от общ характер да създаде пречки за обективното разследване поради служебното си положение. В случая няма как да бъде защитена тезата, че Димитров може да попречи на разследването поради служебното си положение, след като той няма такова.

Междувременно граждани организират нов протест чрез социалните медии в подкрепа на избрания кмет Николай Димитров.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

13 − six =