Задържаният под стража кмет на Несебър Николай Димитров ще бъде конвоиран от ареста в София до общината в града в понеделник, реши специализираният съд.

Под конвой Николай Димитров, преизбран за четвърти мандат още на първия тур, ще положи клетва на първото заседание на Общинския съвет.

После може да упълномощи свой заместник, тъй като ще бъде върнат в ареста.

Според законодателството такива случаи са от компетенциите на окръжни и градски съдилища. Това е първият казус, който се гледа от спецсъда.

Николай Димитров е обвинен за ръководител на организирана престъпна група за купуване на гласове. Той се намира в столичния арест с постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Кметът на Несебър Николай Димитров е обвинен от некомпетентен орган – Специализираната прокуратура, а задържането му под стража е потвърдено от некомпетентен съд – Специализирания наказателен съд. Това заявява защитничката на несебърския кмет адвокат Ина Лулчева в писмо до Специализираната прокуратура и настоява Димитров да бъде незабавно освободен от ареста и постановлението за привличането му като обвиняем за купуване на гласове да бъде отменено като издадено от некомпетентен орган. Проблемът, който тя поставя, е за процедурни правила, които нямат отношение към доказването на фактите по конкретното обвинение, но са съществен елемент при преценката на справедливия процес като елемент от върховенството на закона.

Кметът на Несебър Николай Димитров и още четирима участници в местния вот в града – кандидати за общински съветници, бяха арестувани четири дни преди местните избори, след като прокуратурата поиска разрешение от ЦИК за задържането им. Въпреки че бе задържан и обвинен, Димитров бе избран за четвърти мандат като кмет на Несебър.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

20 + 11 =