С протест започна първият работен ден за кмета на Созопол Тихомир Янакиев. Той обаче не беше срещу новата власт в общината, а срещу старите й управници. Граждани от с. Атия се събраха пред общината, за да изразят възмущението си от начина, по който се пробутва без прозрачност проекта за депо за опасни отпадъци в селото.

„Това напрежение е генерирано от начина на промотиране на проекта, или по-точно от липсата на такова.

Хората не са знаели, имало е някакво обществено обсъждане преди 10 години, на което са присъствали шест човека, двама от които кметове“, обясни кметът.

Първоначално е била изградена площадка за временно съхраняване на опасни битови отпадъци, но впоследствие се оказва, че до нея има няколко клетки за строителни отпадъци и машина,

която евентуално да бъде докарана, за да ги раздробява. „И това нещо е на 200 метра от къщите на хората, което е абсурдно!“, заяви Янакиев.

Новият кмет на Созопол е категоричен, че няма да допусне изграждането на следващия етап на депото за строителни отпадъци и закупуването на въпросната машина.

Вчера, при влизането му в кабинета на кмета за първи път, той бил привикан от неколцина служители на различни държавни институции, които искали да подписва документи. Сред тях бил и приемо-предавателен протокол за обекта в Атия, с който Янакиев не бил запознат.

Кметът тепърва ще провери има ли сключени договори за извозване на отпадъци след тяхното струпване на площадката, ще изиска и от РИОСВ гаранции по отношение на безопасността чрез замервания на въздуха, почви и води, за да остане само площадката и да се тушира напрежението.

По отношение на съседните клетки за строително депо, предстои свикването на експертен съвет и най-вероятно те ще бъдат заличени.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

20 + 9 =