Доброто решение беше Димитър Николов да се кандидатира за президент. Когато имате един политик, който бележи стабилен успех, добрият начин да се запази подкрепата за партията, е да го преместите на друг, по-висок пост. Това каза доц. д-р Румяна Коларова в „Сутрешния блок“ на БНТ. Тя, заедно с доц. Михаил Мирчев, анализираха резултатите след приключилите местни избори. Днес ГЕРБ ще проведе национална среща, за да направи анализ на приключилите избори. Анализите на БСП също продължават.

„ГЕРБ отбелязаха успех. Друг е въпросът, че при всеки успех има и проблеми и бъдещи задачи. Ясно е, че задачата, с оглед на която ще се прави анализ, е бъдещите парламентарни избори. Това е безспорно. Това са следващите избори. Тази година беше свързана с два вида избори, с които ГЕРБ се справи добре“, отбеляза Коларова

Според доц. Михаил Мирчев: Един от знаменателните факти е, че ГЕРБ досега винаги са се явявали на избори самостоятелно. Този път на не малко места се е била почувствала вътрешна нестабилност и са започнали да правят коалиции, по подобен начин, както БСП правили преди 20-ина години.

„Ще ви дам пример с Кюстендил. На миналите избори ГЕРБ има кандидат за кмет. Той не успява. Сегашният и предишен кандидат за кмет със своята коалиция печели и сега ГЕРБ, защото се усещат – голямата, но слабовата партия, се присламчват към него, правят коалиция и там са наредили още 7-8 партии зад себе си. Това е факт, който не бива да пропускаме, защото като чертаем линията и тук било синьо, там било синьо, тоест гербаджийско, всъщност вече не е съвсем чисто синьо. Вече има доста сложни конфигурации, които спасиха на много места ГЕРБ на тези избори“, каза Мирчев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

four × three =