Колко важни са зимните гуми

Тези дни на много места – включително и в репортажи по водещите телевизии – можете да чуете, че от 15 ноември зимните гуми са задължителни в България. Това не е вярно. Законът изисква само гумите ви да са с минимална дълбочина на протектора 4 милиметра.

Нужни ли са ви на всяка цена зимни гуми? Отговорът е не – стига да живеете в града, да не карате много. Или да имате алтернативен транспорт, така че да оставяте колата при снеговалеж или поледица. Тогава и всесезонните гуми ще ви свършат работа, ако имат достатъчно протектор.

От дълбочината на каналите на протектора зависи дали водата или снегът се отвеждат настрани, или образуват между гумата и пътя тънък слой. Това намалява драстично сцеплението. На мокър път и при скорост 70 километра в час гумата с 4-милиметрови канали има почти три пъти по-голяма контактна повърхност с пътя от онази с 1.6-милиметрови канали.


Ако се колебаете колко износени са вашите гуми, най-лесната проба е с монета от два лева. Сребристият кант по ръба на монетата е точно 4 милиметра. Поставете го в каналите на гумата – но не само на едно място, а и в средата, и в края.

Но

ако сте от хората, които карат кола при всякакви условия, горещият ни съвет е да инвестирате в добри зимни гуми.

Между тях и всесезонните има две ключови разлики.

Първата е в конструкцията на протектора. Всесезонните гуми най-често имат надлъжни дълбоки канали за отвеждане на водата, което е полезно при дъжд и намалява риска от аквапланинг. Но много пречи при сняг и лед, защото контактната повърхност е по-малка, а снегът и кишата бързо запълват каналите и остават там.

Вместо тях зимните гуми имат по-къси канали, замислени да изхвърлят снега настрани. Множеството специално проектирани ламели осигуряват сцепление при всякакви странични сили и намаляват шанса от подхлъзване.

Другата главна разлика е в състава. Сцеплението на гумата зависи от това тя да е достатъчно мека, за да прониква в неравностите по пътя. Но при ниски температури каучукът се втвърдява. Затова на зимните гуми се добавят различни масла, за да останат по-меки и при температура под нулата.

Тези две разлики се отразяват драстично на пътното поведение. В тестове на германския гигант Continental върху сняг, от скорост 50 километра в час, летните гуми спират средно с 31 метра по-далеч от зимните – дължината на шест автомобила.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви