Държавите членки на Европейския съюз, както в еврозоната, така и извън нея, трябва да признаят, че еврото е „стратегическа грешка“.

Това заяви управителят на Националната банка на Унгария (НББ) Дьорд Матолчи в становище, публикувано във Financial Times. Унгария, която следва самостоятелни икономически политики, след като премиерът Виктор Орбан дойде на власт през 2010 г., не е член на еврозоната и няма определена дата за приемане на единната валута.

Правителството и централната банка заявиха, че Унгария не трябва да се присъединява към валутния съюз преди икономиката й да е достатъчно силна.

Сега гуверньорът Дьорд Матолчи казва, че е дошло време Европа да търси изход от капана на еврото. Съществува вредна догма, че еврото е „нормалната“ следваща стъпка към обединяване на Западна Европа. Но общата европейска валута никога не е била нормална, тъй като почти нито едно от изискванията да бъде успешна валута, не е изпълнено, казва той в публикацията. „Две десетилетия след въвеждането на еврото повечето от необходимите стълбове на успешната глобална валута – обща държава, бюджет, покриващ поне 15-20% от общия брутен вътрешен продукт (БВП) на еврозоната, финансов министър на еврозоната и министерство – все още липсват“, добави той.

Матолчи, който беше назначен за втори шестгодишен мандат като ръководител на централната банка по-рано тази година, заяви, че на членовете на еврозоната трябва да им бъде разрешено да напуснат валутния съюз през следващите десетилетия, а тези, които искат да останат, трябва да изградят „по-устойчива глобална валута“. Той каза още, че Маастрихтският договор от 1992 г., който определя условията за присъединяване към еврото, едно от които е поддържането на бюджетен дефицит под 3% от икономическата продукция, трябва да бъде пренаписан.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви