Дясното или т.нар. градска десница в София се обезличи. Такава диагноза извлече от резултатите от изборите в столицата вицепремиерът Томислав Дончев и макар и индиректно за малката разлика в процентите между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова обвини коалиционните партньори на ГЕРБ – СДС. Томислав Дончев все пак обясни загубата на гласове за ГЕРБ с нормалното политическо изхабяване и ерозия при дълго управление, а на тези избори в столицата всички са играели срещу ГЕРБ.

В студиото на Нова телевизия Томислав Дончев постави акцент върху опасната тенденция да се разбиват стереотипите за ляво и дясно. Издигането на кандидати от инициативни комитети е опасен феномен, тъй като те нямат физиономия, а и не е ясно кой носи политическата отговорност. „Политическата флексабилност е опасна и трябва да има граници“, предупреди Дончев. Той заяви, че е направил опит да получи резултатите на социалистите по общински съвети, но това на практика е невъзможно, именно заради многото инициативни комитети.

Не трябва автоматично резултатите от тези избори да се сравняват с резултатите от предишните. Анализ трябва, според Дончев, да се прави община по община, област по област. Вицепремиерът отклони темата с победата на в 8 района на „Демократична България“. Според Томислав Дончев в работата на СОС е редно да има остра дискусия, но работата не винаги е политически оцветена. Лесно е по думите му да се гради критика за дупката, бордюра, плочката, а социалната и политическата ситуация е динамична и от ГЕРБ биха били глупави, ако не направят изводите си.

Томислав Дончев обясни загубата на ГЕРБ например в Руси и Ямбол с промените, направени в последния момент. Това не е жълт картон, а липса на време, според Дончев, който обясни че мажоритарният избор има значение, имат значение и решенията на областните и общинските структури на партията. Балансът при взимане на решения е труден, а ключова роля има общинското ръководство, посочи Томислав Дончев.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви