Пристанище Бургас, летище София, Националната спортна академия и БЧК са сред институциите, върху които ще падне грижата за активния живот на възрастните българи. Това предвижда националната стратегия за възрастните хора за периода 2019-2030-та година, публикуван за обществено обсъждане, съобщава вестник „Сега“.

От държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ например ще провеждат събития за социално приобщаване на възрастните хора – ветерани на пристанищното дело у нас.

Те ще бъдат ангажиране в събития като отбелязване на годишнини, празници и други социални и културни прояви. Ще се насърчава и заетостта сред възрастни хора, притежаващи знания в областта на пристанищната инфраструктура. В стратегията обаче не е уточнено колко подобни възрастни ще бъдат наети.

С отговорности по активното стареене ще се нагърби и Националната компания „Железопътна инфраструктура“. Тя трябва да наеме на работа пенсионери от системата, които ще имат отговорността да предадат знанията си на млади служители. И тук обаче, няма яснота колко души ще бъдат наети.

Летище София ЕАД пък ще има задачата да осигурява безопасност и здраве при работа „за работниците от всички възрасти чрез извършване на оценка на риска, с отчитане на възрастта“, както и да осигурява редовни медицински прегледи. То ще трябва да осигури и половин щатна бройка на служител над пенсионна възраст, който изпълнява организационни и административни функции по обслужване на Клуба на българската авиация.

Предвижда се културното министерство също да съдейства за приобщаване на възрастните хора към социален живот –

чрез закупуване на билети на преференциални цени за пенсионери за спектакли и концерти на държавните сценично-културни институти. А НСА е натоварена с тяхната добра форма като за целта трябва да предоставя безплатно целогодишно свой стадион и съоръженията на него за свободно ползване от възрастните хора. Те ще имат безплатен достъп до открития фитнес на стадион № 6 в академията, както и до нейния парк, в който ще могат да се разхождат свободно. Академията ще осигурява и провеждането на групови процедури по кинезитерапия и рехабилитация.

Водноучебната спортна база на НСА в Несебър пък трябва да дава възможност на организирани групи от възрастни хора да ползват базата с 40% отстъпка

от цената и хранителен блок с 35% намаление на цените. За доброто здраве на възрастните ще се грижи и БЧК. От организацията ще организират състезание за лица над 60 години по първа помощ, бедствена готовност, психо-социална подкрепа и права на възрастните хора. Планирано е възрастни доброволци да се включват в различни подходящи инициативи и проекти на БЧК.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви