Банши - ирландският предвестник на смъртта

Малко места по света могат да се сравняват с Ирландия по древни истории за паранормални явления и свръхестествени същества. Ирландската история е пълна с легенди за леприкони и страховити крале, едно същество се отличава значително от другите – келтската пратеница на смъртта, по-позната като Банши.

Ирландската Банши е подобно на фея същество, което често обитава тялото на жена или с дълга огнено червена коса и бледа кожа или като по-възрастна дама с побеляла коса, паднали зъби и огнени очи. Общото между всички легенди е, че винаги има заплетен гребен в косата. В Ирландия, да намериш гребен на земята все още се счита за лош късмет.

Писъкът на Баншите е предвестител на сигурна смърт. Смятало се, че Банши е способна да еволюира във времето и дори нароченият за смърт да избяга от Ирландия, няма да успее да се спаси, защото призрачната жена ще се придвижва с него.

Не се знае със сигурност, но има доказателства, че произходът на легендата може да се отнесе към началото на VIII век. По това време имало традиция жените да оплакват мъртвите бойци или войници с тъжна песен. Вероятно на тези жени е заплащано с алкохол. Ирландската църква смятала, че този бартерен метод е в противоречие с разбиранията на Бог и тези жени били наказани за действията си, превръщайки се в Банши за цяла вечност.

Друго популярно мнение относно произхода на суеверието за страховития писък хвърля вината върху смирената забулена сова. Ирландия невинаги е била спокойно място за живеене, каквото е днес. В древни времена забулените сови за забелязвали нахлуващи армии и са предупреждавали населението с пронизващ писък, а след това отлитали.

Според легендите ако Банши бъде видяна или дори само си мисли, че е забелязана, тя ще изчезне в облак дим или мъгла, а единственото доказателство за нейното присъствие ще бъде звук от пляскане на крила. Колкото и да бил страховит писъкът на Баншите, ирландците невинаги вярвали, че призрачната жена е отговорна за последвалата смърт. Дори има истории, в които Баншите предпазват от смърт определени хора, които са чисти и благородни по душа.

Един от най-известните случаи на поява на Банши всъщност се случил на чужденец.

На 21 февруари 1437 г. шотландският крал Джеймс I бил посетен от ясновидец, който предрекъл убийството му. Малко след това, кралят се озовал в капан в подземна шахта и бил ранен смъртоносно. Твърдо се вярва, че ясновидецът всъщност е бил Банши.

Интересното е, че в Ирландия хората все още съобщават за случаи на срещи с Банши. През юни 2014 свидетелят помислил, че навън мяукат котки, но това всъщност била ужасяваща Банши. Мяукането се превърнало в пищене, което постоянно се приближавало. Свидетелят, който наблюдавал случката от относителната безопасност на дома си, съобщил за жена, стояща навън с клюмнала назад глава и пищяща толкова силно, че звукът предизвикал дразнене в ушите му. След няколко минути пристигнала полицейска кола, но каквото и да е било това, вече го нямало. Явно и полицаите са били суеверни, защото те самите предложили тезата, че това е Банши. Трябва да се спомене, че в същата вечер починал роднина на свидетеля.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви