Избраният за 4ти мандат кмет на Бургас Димитър Николов печели категорично изборите в Бургас с одобрението на 65,82% от гласувалите бургазлии. Това сочат данните на ОИК при 99,40% обработени протоколи в общината. Втори се нарежда Николай Тишев от БСП с 10,19%. След тях следват Живко Табаков от „Движение България на гражданите“ и Константин Бачийски от СЕК. Бойко Миразчийски събира 2,52%.

Интересно е подреждането за Общински съвет. Там ГЕРБ събират отново голяма група, след като получават 43,19% подкрепа. Следват БСП с 12,15%, което е по-голяма подкрепа от тази за кандидата им за кмет. Подобно е и положението със СЕК, след като листата им за общински съветници събира много силен резултат – 9,26%. В ОбС влиза и ДБГ, които получават 6,72%.

Останалите политически сили, които влизат в ОбС са НФСБ, Възраждане, ДПС, „Демократична България“ и „Ние, гражданите“. Трябва да се отчете, че избирателната активност на тези избори бе значително по-слаба от миналите такива, като до урните вчера отидоха едва 40% от съгражданите ни.

Днес ще стане ясно и как точно ще се разделят и местата по партиите в ОбС. По първоначални данни ГЕРБ ще има около 25 съветници, БСП – 6-8, СЕК – 4-5, ДБГ – 3-4 съветници, Демократична България, „Ние, Гражданите”, „Възраждане”, НФСБ по 1-2 мандата. ДПС също се върти около един мандат.

По-брой преференции трябва да се отбележи, че при СЕК се наблюдават най-интересните резултати. Изключителен такъв има Кирил Начев, който е 45-ти в листата, но събира значителен брой гласове- 991. Лидерът на СЕК Георги Манев, който бе на последно място в листата, също събира много преференции и е възможно да влезе в ОбС, дори от тази си позиция – 383.

При ГЕРБ очаквано водачката на листата Севдалина Турманова има най-много преференции – 1378. Добри резултати имат още Ивайло Колев с 745 гласа и Георги Кузманов с 631

В Движение България на гражданите може да има размествания при общинските съветници. Живко Табаков и Стоян Грозев са сигурни, но в зависимост дали от партията ще имат 3 или 4 съветника, тепърва ще стане ясно кои ще са следващите. Много преференции събира Костадин Андонов -304, като има вероятност той да изпревари третата в листата Мария Маркова.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

thirteen − five =