Системата за заеми е много сложна
Системата за заеми е много сложна

Все повече хора днес разбират за удобството от използването на бързи кредити. Политиката на кредитните компании е да са в услуга на почти всеки, който се нуждае от пари. Те са максимално лесни по отношение на кандидатстване и попълване на документи.

Отпускат нужните суми бързо, буквално за часове.

Така бързите кредити има огромно преимущество пред банките. Тяхната тромава машина за кандидатстване, проверка и отпускане на кредити е непосилна за повечето граждани.

Използвайки тези основни плюсове, някои кредитоискатели не са способни да си направят реален разчет на доходите и разходите и в един момент се оказват в една ужасна спирала, водеща ги стремглаво към дъното. Виждайки, че без затруднение получават нужните им суми, те започват да осъществяват всичките си прищевки теглят бързи кредити от различни компании. В един момент се оказват с обща сума на погасителните вноски поне два пъти по-голяма от всичките им приходи. Друга груба грешка, която се допуска е да теглят нови кредити, за да успеят да платят задълженията си за месеца с мисълта, че другия месец ще намерят някакъв изход.

Следващият месец идва с нови задължения и нов кредит за погасяване на задълженията.

И така докато накрая никоя компания не дава повече кредити заради прекомерна задлъжнялост. Следват фирми за събиране на задължения, ЧСИ, дългът става поне три пъти по-голям и изход не се вижда.

За да не става реалност тази мрачна прогноза, трябва да реагирате навреме. Още, когато се появят първите затруднения при плащане на месечните вноски, не подавайте искане за нов кредит, а потърсете съдействието на вашия кредитор.

Разговаряйте и изяснете какви са задълженията ви.

Кредиторът ви няма интерес да останете в затруднение и да не можете да си плащате.

Поискайте да ви преструктурират кредита или да рефинансират задълженията ви към всички останали кредитори така, че да плащате по-ниска и поносима вноска. Със сигурност ще получите разумно предложение и ще е много по-изгодно от това да се нагърбите с още един заем, за който трябва да мислите следващия месец.

Първото, с което трябва да започнете, за да направите реална оценка на положението,

в което се намирате, е на един лист подробно да опишете всеки един от кредитите си с остатъка по главницата, с вноската за месеца, лихвата, срока на кредита, кредитора, какви наказателни лихви ще ви бъдат начислени при просрочие, падежната дата и с колко дни сте просрочили вноската си, ако има просрочие.

Добре е да направите тази крачка преди да сте направили просрочия. В противен случай може и да не искат вече да ви преструктурират или рефинансират кредитите.

Така изготвеният от вас списък с кредити, които трябва да обслужвате, по-ясно ще ви покаже кои от тях трябва да бъдат спешно погасени, рефинансирани или преструктурирани.

Второто важно нещо, което трябва да си изясните, е какви са чистите ви месечни доходи.

При евентуално преструктуриране или рефинансиране трябва да знаете какви са месечните ви приходи, за да определите каква ще е най-удачната за вас вноска за новия кредит. Неразумно е целия ви доход да отива за плащане на кредит. Трябва да имате пари да си платите сметките и да посрещнете останалите нужди като покупка на храна, дрехи, лечение и др.

С кредит до 3000 лв, отпуснат при изгодни услови, би могъл да ви помогне да рефинансирате кредитите, които имате в други кредитни компании и да плащате значително по-малка и поносима месечна вноска.

Отново ще отбележим, че на подобен кредит ще можете да разчитате само, ако все още не сте допуснали просрочия.

Ако вече сте допуснали първите си просрочия, кредитната компания би била по-склонна да преструктурира кредата ви така, че да намали вноската, да увеличи срока или нещо друго, за да ви е лесно да си плащате задълженията.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви