Изключително висока избирателна активност е регистрирана в двете несебърски села Оризаре и Гюльовца. Те са с най-голяма концентрация на ромско население, поясни председателят на Общинската избирателна комисия в Несебър Силвия Димитрова пред БНР.

„На територията на Община Несебър изборният процес протича нормално. Отчита се сравнително висока избирателна активност. В село Тънково също има опашка за гласуване, но изборният процес протича нормално „, каза Димитрова. Една жалба има постъпила в Общинската избирателна комисия в Несебър. Тя е за престой на кандидати за общински съветници пред секции в Оризаре и Кошарица.

Преди седмица в Оризаре при провелата се специализирана полицейска операция бяха задържани мъже от ромски произход, със списъци с имена на гласоподаватели. В ромската махала отричат да са раздавали пари на гласоподаватели, но са информирани за предлаганите суми.

„Такива 100-200 лв не ни вълнуват. Така се чува и вие много добре знаете, всеки го знае, че дават толкова“, заявиха жители на махалата. По-рано говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев заяви, че постъпват жалби и сигнали в ЦИК. Голяма част от тях не са по компетентност на ЦИК, а на ОИК.

Постъпили са над 30 жалби и сигнали. Има секции в страната, където на избирателите не се предоставят всички бюлетини, а се очаква да кажат за кой вот избирателят иска да гласува. Гласоподавателят може да каже, ако не желае да гласува.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви