Тази нощ преместихме часовника с един час назад. Това стана в 4 часа. Така се върнахме към астрономическото часово време.

Междувременно стана ясно, че преговорите за прекратяване на сезонната смяна на часовото време са в застой в Съвета на ЕС. Това потвърди говорител на Европейската комисия. Засега комисията не може да посочи срок за приемането на решение.

Предвижда се, ако държавите от ЕС постигнат напредък в преговорите, да прехвърлят въпроса към Европейския парламент, който по принцип е съгласен с първоначалното предложение на ЕК смяната на часовника да спре.

Едва когато това решение е взето, ще се пристъпи към очертаването на новите часови зони, защото някои държави от ЕС ще предпочетат да запазят „завинаги“ астрономическото часово време, докато други ще изберат „лятното“.

Изборът на отделните държави бе определен с допитвания, които показаха например, че мнозинството в България би предпочело постоянно „лятно“ часово време, докато мнозинството в Белгия предпочита „зимно“, припомня БТА. Ако тези желания бъдат приложени, часовата разлика между България и Белгия би се увеличила от един час, както е сега, на два часа.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви