Отборите на Беларус, Чехия, Фарьорски острови, Словакия, Финландия, Великобритания и Литва ще бъдат съперници на България на Европейското първенство за юноши до 18 години, което ще се състои от 14 до 23 август 2020 година в Бургас.

Мачовете ще се играят в зала „Арена Бургас“, за която се твърди, че ще бъде открита до тогава.

България е една от трите държави, които ще приемат европейски юношески първенства за тази възраст през 2020 година.

Страната ни беше определена за домакин на Европейско първенство за юноши до 18 години на заседание на изпълнителния комитет на Европейската федерация по хандбал (EHF), проведено в началото на април. Щателна проверка на хотели, зали и спортна инфраструктура бе извършена на място от специализирана комисия, водена от Томас Гангел. Перфектната организация на предходни подобни прояви и добрата презентация дадоха основание на EHF отново да гласува доверие на България за организацията на M18 EHF Championship.

Другите две страни-домакини са Северна Македония и Черна гора. В Скопие ще спорят отборите на Полша, Швейцария, Украйна, Грузия, Естония, Гърция, Босна и Херцеговина и домакина Северна Македония. В Подгорица ще играят Румъния, Холандия, Турция, Люксембург, Латвия, Косово, Азербайджан и Черна гора.

Осемте състава ще бъдат разделени в две предварителни групи. Жребият за точното разпределение ще бъде теглен по време на среща между организаторите на европейските шампионати за юноши и младежи във Виена на 4 ноември.

След като бъдат попълнени три от позициите в групите, като домакин страната ни ще има привилегията да избере в коя от двете групи да играе.

Европейското домакинството е голям успех за страната ни, както и за морския град.

За съжаление, през тази година Бургас няма да има представител в елита при мъжете. Единственият клуб, трикратният шампион на България и носител на Купата на страната – „Фрегата”, се отказа от участие в първенството на „А” РХГ заради липса на финансови средства.

А съвсем наскоро 80% от националния отбор на България по хандбал за младежи до 19 години (U19) бе съставен от играчи на „Фрегата”, които успешно трупаха опит в шампионата при мъжете.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви