Троянски кон на извънземните ще ни унищожи!

0
184

„Някои учени обмислят да се свържат с извънземна цивилизация.Това може да стане с помощта на мощни лазерни сигнали от големи радиотелескопи и насочени към звездите, около които има планети. Ако разумните форми на живот, които съществуват там, декодират съобщението, години или десетилетия по-късно, от тях ще се получи отговор“. Това пише Михаел Оденвалд на страниците на германското издание Focus. Но дали това няма да ни доведе Троянски кон?

„Това Може да отвори кутията на Пандора. Защото е възможно това съобщение да съдържа код, който да инсталира изкуствен интелект на земен компютър.От там той ще може да се разпространява, да поеме контрола над цифровата и техническата инфраструктура. И накрая ще е в състояние да пороби или напълно да унищожи човечеството. Този сценарий е описан в изследване, публикувано на научния портал arxiv.org. То е от астронома Михаел Хипке от Обсерваторията в Зонберг (Тюрингия) и професорът по астрофизика Джон Лернд от Университета на Хавай“, пише журналистът.

Според изследователите, за да се навреди на човечеството, е достатъчно в посланието да има заплаха. Тя „може да предизвика разрушителна масова паника“ и да съдържа текст, който „ще оказва дългосрочен деморализиращ ефект“.

Как ще ни изпратят Троянски кон?

Най-голяма опасност обаче са сложните съобщения, които ще трябва да се четат с помощта на компютър. Както пишат изследователите, това послание първо ще бъде достъпно за малка група хора, например представители на правителствата или агенции. Те ще се опитат да изучат получения код, но няма да могат да го направят на хартия. Съобщението ще съдържа диаграми, уравнения и алгоритми, които могат да бъдат анализирани само на компютър. В допълнение, данните вероятно ще бъдат компресирани, за да се спести място. И ще могат да се четат само със техен собствен код, се казва още в статията.

„Следователно, компютрите, използвани за анализ, трябва да бъдат напълно изолирани от други компютри и задължително изключени от интернет“, предупреждават изследователите. „Тези мерки обаче могат да се окажат безполезни, защото изкуственият интелект на извънземните „може да обещае голям технически и научен прогрес – например гарантирано лечение на рак, за което може да се изисква реципрочна услуга, а именно увеличаване на компютърната мощ, с която се разполага“, пише Оденвалд.

Такава сделка изглежда на пръв поглед разумна,

пише журналистът, но предложените методи за лечение на рак, например, използването на нанороботи, които разрушават раковите клетки и доставят лекарства до туморите, могат да бъдат опасни.

„Не се знае, че ще сме наясно как функционират тези миниатюрни машини. Възможно е да говорим за троянски коне, които всъщност са предназначени да заблудят хората или дори да ги убият“, предполагат изследователите.

Хората, които ще участват в общуването с извънземния изкуствен интелект, могат да последват чувствата си. И, като информатори, да публикуват информация за неговото съществуване. И така този Троянски кон ще се окаже на свобода.

„Тогава може да се създадат групи с религиозни и философски мотиви, които ще поискат да бъде огласен“, смятат Хипке и Лернд.

„В момента доминиращо положение на Земята, благодарение на интелекта си, има човечеството. Ако изкуственият интелект на извънземните се окаже по-съвършен, той ще може да завладее властта. И да ни третира като незначителни амеби“, се казва в изследването на Focus.

 

Източник: https://www.focus.de/wissen/weltraum/botschaft-aus-dem-all-wie-alien-hacker-die-menschheit-vernichten-koennten_id_9883434.html

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here