Иван Стоименов Гешев е новият главен прокурор на България.

За неговата кандидатура гласуваха 20 от членовете на Пленума на  ВСС. Те са в повече от необходимите по закон 17 гласа, които изпращаха Гешев в креслото на Обвинител № 1. Само 4 бяха против.

Това стана в 20.06 часа.

От заседанието отсъстваше единствено Цветинка Пашкунова от съдийската колегия. „Против“ гласуваха Лозан Панов, Олга Керелска, Красимир Шекерджиев и Атанаска Дишева.

Изборът се проведе при явно електронно гласуване след 8-часово изслушване на Иван Гешев във ВСС и още два часа дебати, съпроводени с протести по улиците и блокада на Орлов мост, която постави вечерна София в  критична ситуация.

В 20.12 заседанието на ВСС беше закрито.

Решението се изпраща незабавно на президента на републиката за издаване на указ за назначение.

Това е финалната стъпка от процедурата по избора на наследник на Сотир Цацаров, чийто мандат изтича през януари 2020 г.

„Благодаря на всички, които ме подкрепиха и гласуваха за мен“, бяха първите думи на Гешев след гласуването.

„Изслушването беше безпрецеденто, то се проведе на живо пред медиите“, заяви Гешев на първата си пресконференция след избора.

„Знам кои са тези кръгове, които са срещу мен, но съм безпристрастен, обясних и защо се случва тази кампания срещу мен“, каза още той.

„Не знам кои ме подкрепят, нито имам отношения с тях, нито другите, които не ме подкрепят, за мен единствената разграничителна линия е спазването на закона“, подчерта той.

„Не уважам мнението на съдия Панов, кото не вдига глава от листовете, които прочете пред нас, това не е признак за безпристрастност“ аргументира се той.

Гешев обяви, че е убеден, че „президентът ще изпълни правомощията си по конституция и това няма да стане под натиск“. По закон предстои кандидатурата на Иван Гешев да бъде утвърдена с указ от президента Румен Радев.

Държавният глава е този, който назначава и освобождава главния прокурор. Конституцията на Република България повелява, че президентът не може да откаже назначаването или освобождаването на главен прокурор при повторно направено предложение.

Разпоредбите на основния закон в държавата отреждат на главния прокурор мандат от 7 години без право на повторно избиране.

 

Съгласно Конституцията главният прокурор е този, който осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

19 + 15 =