Константин Бачийски за „Планът Бачийски“:  Може да заменим „Дубай“ с „ Шанън, Ирландия“ и планът ще продължи работи, защото това е икономически модел, а не географско понятие

Константин Бачийски е кандидат за кмет на община Бургас, издигнат от Средна европейска класа. Той постави на вниманието на бургазлии своя план, наречен „Планът Бачийски“ посветен на икономическото развитие на Бургас. Днес ще се запознаем с детайли от тази икономическа програма.

 

Здравейте, г-н Бачийски. В предното интервю изяснихме историята на първата точка от „Планът Бачийски“. Сега да поговорим за втората от този план – летището Равнец. Отново като че ли не срещнахте  разбиране сред бившия вече Общински съвет и и Общинската администрация?

Да, точно така. За съжаление отново се повтаря историята от идеята за създаване на Фонда за стимулиране на полети. Отново масово неразбиране на идеята, некомпетентни изказвания по темата и саботирането и в самото зараждане. И както сами видяхте 5 години по-късно даже правителството възприе тази идея за стимулиране на полетите и направи национална програма. Но аз този път няма да позволя да загубим 5 години. Ето защо се кандидатирах за кмет. Защото стана ясно, че една идея трябва да бъде реализирана от създателя и. В противен случай се получава един непълноценен и закъснял вариант, както стана с Фонда. Ще обясня моята идея публично, като отхвърля всички спекулации и заблуди, които се опитват бивши и бъдещи общински съветници, а и някои кандидат-кметове да насадят публично.

Но идеята за летище Равнец…само идея ли е или реална възможност?

Ние не предлагаме просто една идея. Аз предлагам решения и именно това ме различава от повечето хора. Много хора казват какви са проблемите, но не дават никакви решения за разрешаването им. Моята сила е в това, че аз бързо идентифицирам проблемите, намирам решенията и ги реализирам. Умишлено не говоря за неща, които не съм реализирал или не работя по тях. Затова представям точките от „Планът Бачийски“ пред обществото тогава, когато настъпи правилният момент, когато вече съм направил конкретни действия. По точка номер ДВЕ – свободна безмитна зона със собствено карго летище, реално работя повече от две години и когато имахме значителен напредък, тогава я представихме пред обществеността. След като беше свършена огромна по обем работа, бяха вложени много часове работа на моя екип.

Добре, откъде ще започнем. Може би от стряскащото Дубай?

Да, нека да е оттам. Ясно е, че Дубай се стори много гръмко на редица хора, включително и на бившия общински съвет. Вместо да коментираме и разискваме бизнес моделът, по който се е развил този, а и много други градове в света, се наслушахме на повърхностни коментари на хора, които дори не знаят къде на картата е този град. Вместо да коментирам в конкретика, какви възможности предлага т.2 от „Планът Бачийски“ и по какъв начин реализирането на летището в Равнец , като проект съчетаващ карго летище, безмитна зона и индустриална зона, може да се окаже повратна и историческа точка в развитието на град Бургас, аз трябва да обяснявам , че Дубай даже е вносител , а не износител на петрол. Това е огромна и безсмислена загуба на енергия. За това може да заменим Дубай с Шанън. За тези, които не знаят, Шанън е град в Ирландия, с население от малко под 10 000 души. Това е бивш овцевъден район, който за 20 години е станал икономически и финансов център. Е,  този град е прилагал напълно моделя за развитие заложен в т.2 от „Планът Бачийски“ и визията за развитието на летището в Равнец, а оттам и цялостното развитие на Бургас. С този пример се надявам бургазлии напълно ще се съгласят, че щом този малък ирландски град е успял, няма причина и ние в Бургас да не успеем. Естествено, ако бъдещият кмет и общински съвет не саботират идеята, както беше и с Фонда за стимулиране на полети. Но това също много лесно може да бъде преодоляно – на 27 октомври бургазлии да гласуват за човека, който стои зад тази идея и който може да я осъществи, както и за неговия екип.

Друго популярно твърдение, което противопоставят на Вашия план е концесионният договор на Фрапорт?

На последната сесия на Общинския съвет няколко вече бивши общински съветници, станаха и споменаваха неща, за които те нямат дори най-малка представа. А именно, че в договорът за концесия с Фрапорт имало клауза, която забранявала концесиониране на второ летище в региона. По този начин според мен напълно умишлено се насажда мнение сред бургазлии, че предлаганата от мен идея за развитие на Бургас е невъзможна. Оказа се , че нито един от тези съветници не е виждал договора и не е виждал такова ограничение, а приказват от позицията „ един човек ми каза“. Това е абсолютно недопустимо и наистина се надявам, в новият Общински съвет такива хора да не намерят място. Защото вместо да мислят конструктивно и да търсят решения за развитието на града, те манипулативно и целенасочено се опитват да спрат реални идеи за неговото развитие.

Аз съм чел този договор и вътре никъде не видях такава клауза. Реално към договора има два анекса, който все още не съм чел, просто защото към момента още чакам да ми бъдат предоставени. Но пък в основния договор прочетох  клаузата, че България не дължи неустойки при нарушението на този договор. Тоест дори и да има такова ограничение в анексите, няма финансова пречка, ако държавата все пак прецени, че е важно за страната и региона да има такова летище. Отделно не е задължително летището да се дава на концесия, съществува възможност Община Бургас сама да оперира летището в Равнец. А има и възможност самия концесионер на Летище Сарафово да прояви интерес да оперира и на летище Равнец.

Смятам, че е повече от ясно, че към днешна дата пречка по линията Фрапорт няма. Нещо повече – убеден съм, че самите Фрапорт, като един от лидерите във въздушният карго превоз, ще могат да бъдат едни от кандидатите за проекта, свързан с летище Равнец. Защото самите те вероятно много ясно осъзнават възможностите, които ще им предостави неговото пълноценно реализиране.

Свободна безмитна зона към карго летището. Възможно ли е ?

Естествено, че е възможно. Проучил съм всички възможности, говорил съм с представители на няколко министерства и заявявам, че това е реално осъществима идея. За осъществяването и има два пътя. И ако бъда избран за кмет, гарантирам на бургазлии, че тази идея ще бъде осъществена в толкова кратки срокове и по толкова лесен начин, че ще изненадам дори голяма част от сегашните привърженици на идеята.

Защо обаче да направим карго летище, безмитна зона и индустриална зона? Нали реално и в момента Бургас има всичко това?

Защото единствено комбинирането на тези три елемента на едно място, с подходяща инфраструктура и площ реално гарантира уникалността в проекта. Това, което ще издигне Бургас не над другите градове в България, а над всички в Източна Европа. Ще дам следният пример – ако имаш на терасата си велосипедна гума, в мазето кормило, а на вилата си велосипедна рамка, означава ли, че можеш днес да караш велосипед? Не нали? Е и ние към момента не може да постигнем нищо с една отделна мини Свободна безмитна зона, с 4 индустриални зони и летище ангажирано предимно с граждански полети в туристическият сезон. Само събирането на тези 3 елемента на едно място ще донесе ефекта,  за който говоря. Ние няма да открием топлата вода. Но ще сме първи в целия регион, приложили този успешен бизнес модел.

Имате ли представа каква сума ще е необходима за осъществяването на този проект и има ли реален интерес към него?

Както и за всичко, което съм предлагал досега, така и в този случай имам пълна представа, колко ще струва осъществяването на т.2 от „Планът Бачийски“.  Проектът се състои от няколко етапа, но минималната сума е около 60 млн. евро за първия етап от проекта. Ако на някой му се струва голяма, ще припомня, че в момента в проекта за нова спортна зала в Бургас са заровени близо 60 млн лв., без да се вижда краят му. И без абсолютно никаква представа какъв икономически ефект ще донесе тя, ако някога бъде завършена.  Ще припомня, че петте компании, които се състезават за концесията на летище София, обявиха инвестиционни намерения за над 1 млрд. Сума, която е несравнимо по-голяма от тази за проекта в Равнец. Относно интереса към него, ще ви кажа, че е огромен. Лично аз, за моя сметка и разноски съм я представил на няколко международни форума в Русия, Китай и Дубай. Интересът беше толкова голям, че някои от тези потенциални инвеститори проявиха ревност от това, че аз представям идеята си пред други компании, които се явяват техни конкуренти. На няколко пъти ми казаха: – Моля ви, не промотирайте идеята другаде, имаме желание ние да я направим. Но аз, като човек, който работи за интересите на Бургас, се стремя да представям този проект и тази идея пред колкото се може по-широк кръг от инвеститори, за да можем да получим най-добрите условия за Бургас.

Още повече, че за част от инвеститорите България вече е попаднала във фокуса им. И това са компаниите, които вече споменах, че участват в търга за Летище София. Естествeно, отново аз единствен се свързах с част от тях и след като им представих проекта, те бяха изумени, как досега не са знаели за тази възможност и също проявиха сериозен интерес.

Затова аз реших да поема отговорността и да предприема тази стъпка за реализирането на този проект. Ако бургазлии ми окажат подкрепа, ще го  реализирам. Бургазлии вече ме подкрепиха веднъж за запазване на възможностите в Равнец отново да има летище. Ако те ме подкрепят сега и като кандидат за кмет,  смятам, че с общи усилия ще реализираме проекта за Равнец,  както и останалите точки от „Планът Бачийски“

А има ли общо между точката от „Планът Бачийски“, посветена на Равнец и участието ви в предизборната кампания като кандидат за кмет?

Докато провеждахме подписката  за подкрепа на идеята ми възраждането на летището в Равнец, се замислих, че ако искам да реализирам своите идеи , е много важно кой стои на кметския стол и как гледа на тези проекти, които са включени в „Планът Бачийски“ .

Дали този човек, който заема този пост, просто е там, без да мисли за възможностите или там ще стои човек, който ежедневно ще се бори за това идеите за Бургас да се реализират. Този конфликт с общината за ПУП-а на Равнец ме накара да помисля и да разбера, че ако искам да реализирам проекта със старото военно летище, аз просто трябва да направя тази крачка и да поема отговорността като се кандидатирам за кмет.

Но не става въпрос за мен, а за това, че в геополитически план това е правилният момент този проект да бъде реализиран. Аз смятам, че един такъв проект трябва да бъде приоритетен и на национално ниво. Той е с национално значение. Разбира се доброто партниране с държавата би помогнало той да бъде реализиран в кратки срокове и Бургас да се възползва от благоприятните геополитически процеси, които протичат в момента.

САЩ и Китай си наложиха взаимно мита покрай търговския им конфликт.  В тази връзка китайските компании търсят възможност да си преместят завършващото производство в трети страни, сред които са и такива в Източна Европа, за да може да внасят стоки в САЩ, без да им се налагат тези мита. Абсолютно по същия начин стоят нещата за американски компании, стремящи се към дял от китайския пазар. Ако изберат Бургас, ще могат да произвеждат и внасят с САЩ и Китай, без да им се налагат тези допълнителни ставки. Тази търговска война между САЩ и Китай дава възможности за Бургас. Но за целта трябва да мислим глобално, а не локално.

Така представена идеята, сякаш наистина изглежда напълно възможна…

Така е. Но след т.1 от „Планът Бачийски“- Фонда за стимулиране на полети, се убедих, че освен създаването на една идея, е много важно и кой и кога ще я реализира. Бившият кмет и мнозинството от старият Общинския съвет, осъществиха тази идея по начина, по който и я посрещнаха – с недоверие, с голямо закъснение и некомпетентност .

Сега искаха с един ПУП, да закрият пистите в Равнец и да сложат кръст на истинската възможност Бургас да надскочи представите ни за икономическо развитие с десетилетия напред.

Затова аз реших да поема отговорността и да предприема стъпката да се кандидатирам  за кмет. Събрах около себе си екип, който вярва във възможностите на Бургас, а не се съмнява в тях. Екип, който иска да дава на Бургас, а не да взима.  Ако бургазлии ни подкрепят с номер 32 в бюлетините за кмет и общински съветници, този план ще бъде реализиран и Бургас ще бъде новият икономически център в Европа.