Ивайло Илиев е на 38 години от град Бургас. Учи „Бизнес администрация” в Нов български университет. В продължение на 12 години е бил активен състезател по плуване в клуб „Черноморец” Бургас. Носител е на златни и сребърни отличия за юноши младша възраст. От десет години работи в сферата на туризма и търговските услуги на различни позиции. От 2015 година е търговски представител в голяма Логистична фирма в Бургас. Областен координатор на Европейска партия „Волт”. Кандидат за общински съветник в листата на „Движение България на гражданите”.

Г-н Илиев, много фирми в Бургас събират разделно боклука си, но за разлика от градовете в редица държави в Западна Европа, не получават облекчения от общинските си данъци. Възможно ли е едно процентно облекчение от годишния общински данък смет за тях в града ни?

Да, разбира се, че е възможно. Сигурен съм, че масово собствениците на фирми биха положили още по-големи усилия да събират разделно своя боклук, за да се възползват от такъв вид облекчение на общински данък смет. Трябва да отбележим, че в края на 2018 г. Общината промени процедурата за заплащане за извозване на отпадъците. Така вече се заплаща на тон изхвърлени отпадъци, а не на курс. Това е положителна промяна, която оптимизира разходите, но в същото време се увеличиха парите за поддържане на обществените места, за миенето на улици, чистотата в парковете, а резултатът не е особен добър. Нужно е по-адекватно планиране на тези дейности, придружено с икономическа обосновка и анализ.

На хартия идеята за въвеждане на облекчения за фирмите, които подменят автопарка си с чисто нов звучи чудесно. Как би могла да се осъществи тя?

Идеята на това предложение е наистина да намалим вредните емисии от старите автомобили. Смятам, че ако облекчим фирмите, решили да подменят автопарка си с чисто нов, от местни данъци за годината, в която са закупени, ще постигнем добри резултати. В последните години бизнесът наистина е оставен без всякакви данъчни стимули, това за нас е грешка политика. Темата е много сериозна, но Общината и държавата я неглижираха дълго време, за да стигнем до огромните проблеми с качеството на атмосферния въздух, криещи сериозни рискове за здравето на всеки един от нас. За техническото състояние на старите МПС-тата, водещо и до повишена опасност на пътя, пък е съвсем отделен въпрос.

Не можем да пропуснем и темата за куцащата икономика в Бургас. Способна ли е местната администрация да направи повече за привличане на инвеститори и откриване на повече работни места в общината?

Тук изцяло трябва да се анализира и промени стратегията на Общината. Aдминистрацията трябва да е по-гъвкава и да създаде по-благоприятни условия за потенциалните инвеститори на територията на община Бургас. Да не е непреодолима пречка, а добър партньор на бизнеса, защото всички имаме интерес от повече инвестиции и създаване на работни места в града ни.

Това може да се случи през различни механизми, които ние сме заложили в програмата си за управление на Бургас, а именно – обособяване на нова индустриална зона с големи терени за мащабни производства; подобряване на инфраструктурата във всички индустриални зони, както и в съществуващите производствени райони; привличане на инвеститори с големи логистични бази. Освобождаване от данъци на нови фирми и предприятия с над 500 души работна ръка за срок от 5 години; приоритетно развитие на публично-частните партньорства, като един от най-успешните механизми за инвестиции в общината; стимулиране изграждането на висок клас офис площи; облекчаване на лицензионните режими.

В рамките на три дни администрацията да е готова да отговори на запитвания и заявки от страна на стратегически инвеститори; промени в Наредбата за преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейности и елементи на градско обзавеждане на територията на община Бургас; облекчен режим за издаване на разрешителни и уведомления. И най-вече – спиране на корупцията в обществените поръчки и осигуряване предимство на участието в такива на малки и средни местни фирми.

Заради географската си позиция Бургас е способен на много повече по отношение на морския и въздушния транспорт. Как и къде може да се подобрят нещата в тази сфера?

Общината трябва да продължи политиката на субсидиране на нискотарифни авиокомпании, които да изпълняват целогодишни полети от и за Бургас. По отношение на карго зона и карго полети – такива на Летище Бургас има и винаги е имало. Нужно е обаче да се доразвиват, този популизъм за Равнец е ненужен, при положение, че в радиус от 150 км не може да има второ такова по договор.

Напълно постижимо е да се пуснат през летния сезон и туристически корабчета, които да тръгват от Бургас до повечето ни летни курорти, където могат да акостират. Ще бъде много атрактивно за туристите и гостите на града. Задължително е Бургас като туристически град да работи и да се развива откъм атракции, защото конкуренцията е много силна в лицето останалите морски общини, а за гръцките и турските курорти да не говорим.

През последните години голям проблем е презастрояването в големите комплекси на Бургас. Това предизвика след себе си и все по-голяма нужда от нови паркоместа. Какви мерки бихте въвели за ограничаване на прекаленото строителство и вече неизбежна ли стана нуждата за изграждането на безплатни паркинги в големите квартали?

Ограничаването на презастрояването минава през цялостно преразглеждане на Общия устройствен план (ОУП) на града, това сме заложили и в програмата си. Има много пустеещи сгради и парцели в Бургас, които могат да бъдат преустроени, така че да не се налага да строим нови, каквато е практиката през последните години. Задължително е и облагородяването на изоставените зони на територията на цялата община чрез превръщането им в зелени площи и паркинги с цел намаляването на фини прахови частици.

Изграждането на буферни паркинги е част от решението на проблема с трафика и струпването на автомобили в Централна градска част. Не смятам обаче, че „Синята и Зелената зони” решиха проблема, по-скоро са мярка, която пълни общинската хазна. Освен това не съм забелязал приходите от тези зони да отиват за ремонт на улици, както би следвало да бъде. Особено голям е и проблемът за живущите в двете зони,които плащат годишен стикер, а няма къде да паркират автомобилите си.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

5 × 2 =