В интернет ще намерите хиляди кадри от видеорегистратори, които убедително доказват защо трябва да закопчавате предпазните колани.

Но въпреки това много хора не го правят. А много от онези, които го правят, го правят неправилно. Сега ще се занимаем с най-досадната, но също така и най-сигурната защита при катастрофи.

Лично познаваме хора, според които

въздушните възглавници са напълно достатъчни, и не е нужно да се закопчават и предпазните колани.

Но двете неща всъщност се допълват, а не се заместват. Функцията на колана е да обере кинетичната енергия на собственото ви тяло, което при удар заради инерцията продължава да се движи със скоростта, с която преди това се е движил автомобилът.

При сблъсък с 50 километра в час – скорост, която в наши дни смятаме за пренебрежимо ниска – всяко незакопчано тяло в колата ще продължи напред със сила, между 30 и 60 пъти по-голяма от теглото му. Тоест незакопчаният пътник на задната седалка ще се стовари върху онези отпред със сила от порядъка на три-четири тона.

Разбира се, винаги се намират хора, които твърдят, че самите колани крият допълнителни рискове.

Дори чухме такива коментари след смъртта на югославската естрадна звезда Шабан Шаулич – особено след като лекарите се произнесоха, че фатални са били увреждания в областта на гърлото, причинени от колана.

Проблемът е, че много от нас закопчават колана съвсем механично, без да обърнат внимание на възможностите за настройка. От огромно значение е къде ще се окаже коланът при евентуален удар. Долната част трябва да легне върху тазовите кости, а не през корема. Горната трябва да минава върху ключицата, а не по шията.

При по-новите автомобили коланите обикновено имат саморегулиращо се рамо и просто трябва да внимавате как го закопчавате. При по-старите има възможност за ръчно регулиране на височина. Използвайте го.

В заключение: предпазните колани не са панацея, те не са 100-процентова гаранция за живот. Но да не се закопчават, е глупост. За съжаление, доказателство на твърдението, че необятни са само Вселената и човешката глупост, виждаме всеки ден.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви