В Закона за етажната собственост (ЗУЕС) да се дава възможност да се блокира сделка за продажба на жилище в сградата, ако притежателят му не е изплатил дължимите такси.

При такива случаи продавачът няма да може да се яви пред нотариус, ако няма служебна бележка от домоуправителя за липса на такива задължения. Това обяви Гергана Благиева, директор „Жилищна политика“ на министерството на регионалното развитие и благоустройството по време на шестото издание на Национална конференция по случай „Празника на брокерите и агентите за недвижими имоти 2019“. Това е само едно от предложенията за промяна на закона, който е подложен на обществено обсъждане от месец март.

За 10 години, откакто е приет, законът е променян 10 пъти. В него са записани много права на собствениците, но много малко са задълженията им. Законът по никакъв начин не постигна целите си. Промените се налагат, защото има не само правен, но и житейски хаос. За всички е видно, че сградите не се управляват и поддържат правилно. Липсва ангажираност към собствеността. Много са необитаемите жилища и неподдържаните сгради. „За празните апартаменти задължително ще се въведе плащането на вноските във фонд „Ремонт и обновяване“ и няма да бъдат освободени изцяло, както е до момента от таксите за управление и поддръжка“, обясни още Благиева.

Други от стотиците предложения е домоуправителят да бъде задължен да дава ежемесечни справки какви са приходите и разходите и всяка етажната собственост да има контролен съвет. В момента втората опция е предвидена, но в голяма част от сградите я няма.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

one + 14 =