Проблемът със Северна Македония е много сериозен, коментира президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев, по повод отлагане на решението да започнат преговори за присъединяването на Албания и Северна Македония към Европейския съюз и насрочените в страната предсрочни избори.

Плевнелиев нарече това „един голям провал на ЕС в една толкова важна зона“ и прогнозира, че има шанс на предсрочните парламентарни избори реваншистки сили да дойдат на власт, което няма да е добре за България и за ЕС.

„Президентът Макрон, който води амбициозна външна политика допусна груба политическа грешка“, заяви Плевнелиев.

Продължаваме да водим вътрешнополитически битки на цената на външнополитически провали, защото това е провал на ЕС в една толкова важна тема като Западните Балкани, посочи президентът Плевнелиев.

Той обяви, че е разочарован от оставката на Зоран Заев. „Това беше смел лидер, който се опита да се откъсне на тежестта на манипулациите на миналото“, заяви Плевнелиев.

Той изрази притеснение, ако отново в Македония се върне лидер „тип Груевски“ и България отново бъде започната да бъде представяна в Македония като „окупатор“ и „фашист“. В Македония има 100-ина сръбски и още толкова гръцки медии, посочи Плевневлиев.

Според него Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси трябва да се въоръжи с търпение и е необходимо да мине време, за да бъдат приети посланията.Плевнелиев посочи, че според него не бива България да поставя ултиматуми на Македония. Той коментира и офанзивата на Турция в Сирия и заяви, че ролята на Европа в конфликта е пасивна.

„За съжаление това е форма на иновация, от която ние можем да се срамуваме. Глобални и регионални сили се борят за влияние на територията на друга държава, която беше съсипана“. Според него Европа се държи пасивно, а е трябвало да заеме силна и ясна позиция през годините на конфликта в Сирия.

„Давам си сметка колко безплодни бяха всички дебати и усилия. Ние бяхме много притеснени и всичко това стигаше само до някакви дипломатически изказвания, но не и силната роля на Съвета за сигурност, който да реши проблема“, обясни Плевнелиев за ролята на Съвета на Европа и заседанията на ООН за Сирия.

Според него след като Доналд Тръмп изтегли американската армия от Сирия е време ЕС да влезе в Сирия, въпреки че Русия вече го направи. Плевнелиев припомни, че икономически санкции на Турция вече са наложени от Европейския съвет.

„само преди 2-3 месеца ЕК наложиха минимални санкции на Турция, затова, че тя незаконно търси газ и нефт в териториалните води на Кипър“.

Това, което се е случва в Сирия не е единствената причина Надзорния съвет на Volkswagen да спре или отложи процедурата по взимане на решение, смята президентът. Според него много от действията на Ердоган неведнъж са притеснили инвеститора.

„Управителният съвет на Volkswagen е взел своето решение фабриката да отиде в Турция с ясни аргументи“, посочи той и подчерта, че Надзорния съвет има различна гледна точка.

„Управителния съвет се е фокусирал върху краткосрочните ползи – обещанията от Ердоган, производствена мощност, голям пазар. Турция има развито индустриално производство и автомобилопроизводство“, подчерта още Плевнелиев.

Надзорния съвет, където са собствениците, е на съвсем друга позиция, той гледа сериозно на нещата. „Шансът е минимален, защото в една такава голяма компания трябва надделее консенсуса“, посочи Плевнелиев.

Според него и германската общественост и медии са застанали на страната на България в надпреварата за VW.

По повод Brexit Росен Плевнелиев посочи, че той със сигурност ще се състои и е без значение дали ще е сега или в края на януари. „Brexit е символ на това как популисти могат да съсипят всяка една държава. Те са изолирани на собствения си остров, да не знаят кога ще се състои Brexit“, посочи той.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви