След 4 години Калифорния ще се превърне в първия американски щат, в който няма да намерите дрехи от животинска кожа. Губернаторът Гавин Нюсъм е подписал декларация, с която се забранява използването, продаването и създаването на дрехи, обувки и чанти от кожа. Законът ще влезе в сила от 2023 година.

Освен това, с решението си Нюсъм забранява и използването на животни в циркови шоута, като изключения правят само котките, конете и кучетата. „Калифорния е на първо място по запазването на живота на животните. Днес това лидерство включва и пълна забрана на продажбата на кожа“, казва г-н Нюсъм в изявление.

Решението беше посрещнато с радост от природозащитни организации като те поздравяват Калифорния и Нюсъм за това, че повече няма да допринасят за изчезването на животни. От другата страна обаче попадна Информационният съвет на САЩ за кожа. Според говорителя Кейт Каплан, това е „радикална веганска атака, която е само първата стъпка към други закони, които ще бъдат наложени върху това какво носим и какво ядем“.

Отказването от кожени изделия започва да набира все по-голяма популярност. През май модният гигант Prada обяви, че спира да използва кожа, започвайки с новата си линия за пролет-лято 2020 г. Няколко месеца преди това голям моден магазин във Великобритания заяви, че повече няма да предлага на клиентите си дизайни, направени от кожата на екзотични животни.

tialoto.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви