До седмица седмица идва първата партида ваксини за възрастните хора, коментира пред БТВ проф. д-р Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести.

Вече ги има в аптеките, ваксинацията може да се извърши до края на декември. Безплатните ваксини се очакват в началото на ноември. Общопрактикуващите лекари искат удължаване на срока за поставяне, защото срокът според тях е твърде кратък.

Забавянето е заради световен недостиг на противогрипни ваксини и трябва да се поръчват много по-рано, а договорът а е подписан през септември.

10% от хората над 65-годишна възраст могат да получат безплатни ваксини и ще се поставят на тези, които имат най-голяма нужда от медицинска гледна точка и по преценка на личен лекар.

Част от аптеките в Бургас имат противогрипни ваксини, но срещу заплащане. „Съобразно квотата, която имаме, възрастни пациенти над 65 години, около 250 ваксини съм заявил, като с тенденция, че ако реализираме, ще дадем заявка и за още. Заявили сме ги на телефон през един кол център, който беше подаден, но в момента нямаме“, обяснява общопрактикуващият лекар д-р Пламен Панайотов.

„Независимо дали са осигурени, или неосигурени, се предоставя възможност да бъдат ваксинирани с този вид ваксина. Ние заплащаме извършването на тази дейност, самото ваксиниране, което е в размер на 4 лв“, коментира директорът на РЗОК – Бургас, д-р Христо Добрев.

СЗО препоръчва ваксинацията да започне в България дори в първите седмици на януари, когато е пикът на грипната епидемия. Гъстата мъгла в Бургас увеличава риска от респираторни заболявания.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

four × one =