Апелативен съд – Бургас остави в ареста Николай Д., като потвърди законосъобразността на мярката му за неотклонение „задържане под стража“. Николай Д. от гр. Омуртаг е обвинен за извършени в условията на съвкупност две умишлени престъпления. На 30.06.2019 г. в гр. Бургас, на кръгово кръстовище между бул. „Стефан Стамболов“ и ул. „Транспортна“, без разрешително, държал с цел разпространение в товарен микробус „Мерцедес Вито“ наркотични вещества.

Микробусът бил пълен със 110 пакета хероин, с общо тегло около 55 кг.

Според съда наркотичните вещества са в особено големи размери. Освен това Николай е управлявал микробуса след употреба на метамфетамин.

Първото престъпление се наказва с „лишаване от свобода“ от 5 до 15 години и глоба от 20 00 лева до 100 000 лева, а за второто законът е предвидил наказание „лишаване от свобода“ от 1 до 3 години и с глоба от 500 до 1500 лева.

Николай Д. е с мярка да неотклонение “задържане под стража“ от 01.07.2019 година. На 17.10.2019 година Окръжен съд – Бургас е оставил без уважение искането му за по–лека мярка. Определението на първата инстанция Николай Д. обжалва пред Апелативен съд – Бургас.

Въззивният състав намира, че към момента

не е налице промяна в обстоятелствата на досъдебното производство, която да налага изменение на мярката за процесуална принуда.

Не е разколебано обоснованото предположение, че обвиняемият Николай Д. е автор на деянията, за които е привлечен под наказателна отговорност. Изводът е направен на базата на събран доказателствен материал – свидетелски показания, писмени доказателства, изготвена експертна химическа справка, иззети веществени доказателства и др.

Продължава да е налице и опасността от укриване или извършване на престъпление.

Съдът счита, че продължителността на ареста – малко над три месеца, не е прекомерна в контекста на чл. 5 от Европейската конвенция за правата на човека и нормата в НПК за продължителността на мярката “задържане по стража“, съобразно предвидените наказания за престъпленията, в които е обвинен.

Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

5 + four =