Мързел срещу есенна депресия

0
46

Топлото време си отива, а с него и онези безметежни дни, в които основната ни цел е удоволствието. Изпадаме в есенна депресия и все се чудим защо не може лятото да продължи вечно. Всъщност може и отговорът не се крие в таблетките антидепресанти или в някакви сложни дзен правила. А просто да подарим на тялото и душата си малко здравословен мързел.

Малко по малко

Забавените обороти през лятото, когато не се натоварваме с големи и сложни цели, а действаме малко по малко, всъщност не са толкова лоша идея през цялата година. В книгата си „Mini навици – Maxi резултати“ Стефан Гайс обяснява, че малките стъпчици са много по-надеждни. Макар и по-бавно, те ще ни доведат до целта по-сигурно, отколкото бягането с препятствия на предела на възможностите ни. Големите цели ни стресират и затова най-често са неуспешни. В същността си мозъкът ни е доста мързелив и така оцелява. Точно както ние през лятото. Нашето сиво вещество не и без основание смята, че всички промени са опасни. И за да не го стресираме, Гайс предлага да правим малки стъпки, които постепенно ще ни доведат до нови и по-здравословни навици, а оттам и до ново отношение към живота. „Малките стъпки не изразходват изцяло вашата енергия и това поддържа мотивацията ви висока“, казва Гайс.

Без повече „трябва“

За да продължат щастливите летни дни и да не изживеем никакъв стрес, когато дойде есента, трябва да забравим думата „трябва“. Тавтологията е идея на руския учен и психолог Валентин Павлов. Според него мързелът не е навик, а симптом, с който няма никакъв смисъл да се борим. Съобразявайте се със своите желания, почивайте си и се стремете да получавате удоволствие от всичко. Подобна жизнена философия сме свикнали да наричаме slow life. Смисълът й се крие в това да намалите скоростта в това, което правите – движете се по-бавно, хранете се осъзнано, спете дълго, работете в съответствие със собствения ви ритъм. И дишайте! Пробвайте различни дихателни практики, проветрявайте помещението, в което се намирате, и всеки удобен момент прекарвайте време сред природата. А когато ви се прииска да свършите нещо, направете го веднага! Влезте в процеса с ентусиазъм, само така можете да си осигурите спокойствие и удоволствие от работата.

На вълната на мързела

Понякога мързелът е реакция на физическата и емоционалната умора. Мозъкът ви разбира, че няма как да създаде нещо полезно, и превключва на автопилот. Разбира се, може да пробвате да засилите своето КПД, но няма как да изкарате дълго в този ритъм, а и не е нужно. По-добре се вслушайте се в собствения си мързел – той е червената лампичка, че е време да преосмислите живота си и да промените нещо.

Генетични игри

Учените от университета в Мисури успели да докажат, че мързелът се предава по наследство. Те кръстосали два мързеливи и два хиперактивни плъха, а резултатът бил, че и при двете двойки се родили достойни наследници.

Любпитни факти

наричат мързела „майката на всички пороци“, но в действителност в състояние на остър мързел се намират почти 100% от хората;
за несериозно отношение към учебния процес често мъмрели Уинстън Чърчил, Пабло Пикасо и Албърт Айнщайн;
жените на средна възраст са в пъти по-мързеливи от мъжете. Но характерът на мъжкия и на женския мързел е различен. Представителките на нежния пол често са мързеливи от умора, докато при мъжете – от нежелание да правят каквото и да било.

elle.bg

Остави отговор

Please enter your comment!
Please enter your name here