Консумацията на ядки подобрява състоянието при сърдечните заболявания до повишават сексуалната функция при мъжете.

Ежедневният прием на ядки може също така да намали риска от други заболявания като диабет и рак. Каква е връзката между ежедневната консумация на ядки и наддаването на тегло?

Две проучвания, публикувани миналата година, установили, че ежедневният прием на ядки може да предпази от учвеличаване на теглото, пише на сайта medicalnewstoday.com.

Сега новите изследвания, появяващи се в списанието “BMJ Nutrition”, засилват тези открития. Ксиауран Луй, доктор на научните изследвания, научен сътрудник в отдела по хранене в Харвард, в Бостън, Масачузетс и колегите й си поставили за цел да проучат ефектите от яденето на повече ядки върху контрола на теглото.

Луй и колегите й анализирали данни за теглото, диетата и моделите на упражнения при три групи хора: 27 511 мъже, които са се включили в проучването на здравните специалисти между 1986 и 2010 г., 61 680 жени, участвали в здравното проучване на медицинските сестри между 1986 и 2010 г. и още 55 684 жени, които са по-млади от тези във втората група и които са участвали във второто здравно изследване на медицинските сестри между 1991 и 2011 г.

Участниците не са имали хронични заболявания

в началото на проучването. На всеки 4 години те отговаряли на въпроси относно теглото си и консумацията на ядки. Въпросникът целял да изясни колко често участниците консумират 28-грамови порции ядки.

Изследователите също така оценявали моделите на упражнения на участниците чрез въпросници на всеки 2 години. Учените оценили упражненията, използвайки метаболитен еквивалент на задача – MET – часове, които показват колко калории е изгорил човек за час физическа активност.

Анализът показал, че увеличаването на дневната консумация на ядки с половин порция е свързано с по-малък риск от наддаване на 2 или повече килограма (кг) тегло за 4-годишен период. Освен това същото увеличаване на приема на орехи е свързано с 15% по-нисък риск от затлъстяване.

По-конкретно, замяната на прием на преработени меса, рафинирани захари или десерти с половин порция ядки е свързана с отслабване между 0,41 и 0,70 кг за всеки даден период от 4 години.

Освен това преминаването от липса на прием на ядки до консумация на поне половин порция на ден е свързано с предотвратяване на 0,74 кг наддаване на тегло и по-ниски общи рискове от умереното наддаване на тегло и затлъстяването.

Постоянното увеличаване на приема на ядки с половин дневна порция е свързано с 23% по-нисък риск от качване на 5 или повече килограма и по-нисък риск от затлъстяване през същия период от време. Въпреки че изследователите също разгледали приема на фъстъчено масло, те не открили положителни ефекти от тази консумация.

Въпреки че това е наблюдателно проучване и изследователите не могат да установят причинно-следствената връзка, те посочили някои потенциални механизми, които биха могли да обяснят резултатите.

Едно възможно обяснение би могло да бъде, че дъвченето на ядки изисква много усилия, което прави по-малко вероятно хората да ядат нещо друго.

Също така ядките са с високо съдържание на фибри, което може да засили усещането за ситост и да забави метаболизма на стомаха, като по този начин потиска глада и кара човек да се чувства по-сит за по-дълго.

Нещо повече, ореховите влакна се свързват по-добре с мазнините в червата, което води до отделяне на повече калории, обясняват авторите.

Освен това ядките са с високо съдържание на ненаситени мазнини, които според някои проучвания увеличават окисляването на мазнините и термогенезата, помагайки да се превърнат калориите в енергия с по-бързи темпове.

zdrave.to

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви