Промени в наредба ще указват какви животни ще можем да отглеждаме в личните си стопанства. Според тях в него ще могат да грухтят не повече от три прасета, а ако искате крави – ще трябва да се ограничите до две.

Овцете и козите в личните стопанства могат да бъдат до 10 броя, а конете или магаретата – не повече от 2.

Това предвиждат промени в Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти, предложени от земеделския министър Десислава Танева, пише „Труд“.

Забранява се отглеждането на повече от 10 възрастни зайци, петдесет кокошки или други птици, 100 бройлера и над 5 пчелни семейства.

Въвеждат се изисквания за прасетата, отглеждани за лични нужди, свързани с определяне на площ, фронт на хранене, достъп на хора и животни, дезинфекция и съхранение на тор.

Във фамилните ферми ще могат да се отглеждат до 10 свине майки и приплодите им, но не повече от 200 броя свине общо, предвиждат още промените.

Въвежда се изискване сградите и помещенията за отглеждане на свине да бъдат с необходимата квадратура и да са изградени от материали, устойчиви на тежестта и движението на животните, и с повърхности, подходящи за почистване, измиване, дезинфекция, дезинсекция и дератизация.

Нова индустриална свинеферма може да се изгради на разстояние не по-малко от 10 км от друга такава, а нова фамилна – на 3 км.

Източник: dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви