Mercedes-Benz и звездата с три лъча просто вървят заедно неотделими. И това важи по целия свят. Трилъчната звезда, затворена в кръг се смята за една от най-ценните търговски марки някога. Но кога се случи тяхното събиране?

Това не се знае от доста собственици и водачи на “звездните” автомобили. Събитието става преди 110 години. Тогава от Daimler Motor Company (DMG) на 24 юни 1909 г. получават разрешение от имперското патентно ведомство. С него звездата с три лъча става запазена марка на Mercedes.


Разрешение от имперското ведомство за поокрит с лавров венец надпис “Benz” се дава на 6 август 1909 г. и на тогавашния конкурент Benz & Cie. Когато двете компании се обединяват през 1925-а година, двете лога са използвани за създаване на емблемата, използвана от Mercedes-Benz до днес. И според компанията в Щутгарт тя е „графичен шедьовър и в същото време синоним на иновации и лукс“.


Защо е избрана звезда за емблемата? Просто Пол и Адолф Даймлер, синовете на автомобилния пионер Готлиб Даймлер, починал през 1900 г., модифицираха марка, с която баща им като технически директор на фабриката за газови двигатели Deutz е белязал семейното жилище на пощенска картичка.

И още нещо. Запазената марка с трите си лъча символизира визията на Gottlieb Daimler да използва двигатели на Daimler на сушата, във водата и във въздуха.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви