Карта на Република Турция, обхващаща територии и от България чак до Варна, е поместена във Фейсбук профил, свързан с министъра на националната отбрана на Турция Хулуси Акар. Заради случая министърът на външните работи Екатерина Захариева е разпоредила незабавно зам.-министър Петко Дойков да се свърже с турския посланик Хасан Улусой, съобщиха от външното ни ведомство.

Публикацията е била докладвана на министър Захариева в ранния следобед в сряда.

Посланикът на Анкара в София Хасан Улусой е направил проверка, като е уверил българските власти, че този профил нямал нищо общо с министър Акар. Предполага се, че профилът се поддържа от група хора.

„Във връзка с публикации в български медии за карта на Република Турция, обхващаща територии и от Република България, поместена във Фейсбук профил, свързан с Хулуси Акар, министър на националната отбрана на Турция, МВнР информира, че още в сряда в ранния следобед публикацията бе докладвана на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя се разпореди незабавно зам.-министър Петко Дойков да се свърже с турския посланик Хасан Улусой“, се казва в съобщение на българското Министерство на външните работи.

„Посланикът направи проверка и потвърди, че този профил няма нищо общо с министър Акар, като се предполага, че той се поддържа от група хора. Посланик Улусой обеща да предостави допълнителна информация, след като турската страна направи допълнителни проверки“, се посочва още в комюникето.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви