Дисциплинарната комисия на УЕФА направи бързо разследване на расисткия скандал по време на срещата между България и Англия и вече официално повдигна обвинение срещу България за четири нарушения на правилника по време на двубоя.

Срещата на Националния стадион „Васил Левски“, която англичаните спечелиха с 6:0, на два пъти бе прекъсната от главния рефер Иван Бебек заради расистки инциденти по трибуните, насочени срещу играчите на гостите.

От УЕФА обявиха, че са повдигнали обвинение срещу Българския футболен съюз за расистко поведение, хвърляне на обекти, освиркване по време на изпълнението на националния химн на Англия и показване на повторения по таблото на стадиона.

Тъй като това не е първото обвинение срещу България за расизъм и заради големия международен отзвук, се очаква наказанието от УЕФА да бъде доста сурово.

Англичаните също няма да се разминат без санкции. Те са обвинени за освиркване на националния химн на България и за липсата на достатъчно стюарди сред гостуващата агитка, което е довело до сериозно напрежение между фенове на двата лагера по време на целия двубой.

Дата за изслушването все още не е обявена, но със сигурност наказанията срещу България ще са много сериозни. Най-малкото, което могат да очакват в БФС, е солена шест цифрена глоба, както и един мач, който да се играе пред празни трибуни.

Междувременно в Англия се води яростна кампания за изхвърлянето на България от международния футбол. Kick It Out – най-популярната организация за борбата срещу расизма по футболните терени – излезе с изявление за изгонване на България от УЕФА.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви