Giulia

Alfa Romeo Giulia – три думи, които незабавно предизвикват силни емоции у всеки любител на автомобилите. Класически изчистен, но елегантен италиански дизайн, високи обороти, Bertone. Това са характеристиките на моделите на Alfa Romeo от 50-те години. И за мнозина те са синоним на автомобилната мечта. Това е италианката, пред която мъжките колене омекват.

Повечето от тези модели вече трудно могат да бъдат намерени на разумна цена. Но ако прескочим с едно десетилетие напред, ще открием автомобил, наречен Giulia, сневероятна аура, състезателна история, както и визуална скромност. Те го правят един от най-запомнящите се, но в същото време и достъпни италиански класики на пазара.

Giulia е създадена през 1963-а

като модел с наименование 105/115 и се произвежда до 1977 г. Независимо от версията – Sprint, Junior, Veloce, GTA – основната форма на каросерията е една за всички. И е дело на Джорджето Джуджаро за Bertone. Скромен, не претрупан, визуално елементарен – тези черти направиха автомобила желан от колекционерите, макар и по-късно от неговите предшественици. Стилът е чист, балансиран и притежава типичния рали-почерк на 70-те, който ще ви накара да мислите че всяко шосе е Кол де Турини.

Стилът е важен за Alfa Romeo, но не е всичко. През 1963-а пазарът е доминиран от британски модели като MGB и Triumph TR4 – два модела с надеждни двигатели, но без механичен финес. Техните четирицилиндрови машини с долно разположен разпределителен вал и повдигащи пръти не създаваха проблеми на собствениците си, но и не желаеха да развъртат обороти.

Alfa Romeo Giulia притежаваше алуминиев четирицилиндров двигател с два разпределителни вала, който с лекота развърташе до 6500 оборота в минута и предлагаше над 150 к.с. с правилния реглаж. И независимо от това, което казват хората за прекрасните италианки, Giulia бе надеждна и лесна за обслужване. Накратко, тя притежаваше всички предпоставки за „базов“ класически модел, който си заслужава всеки цент.

Снимки: Alfa Romeo

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви