Специализираният наказателен съд намали точно пет път размера на паричната гаранция от 150 000 лева, която бе наложена на шефа на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в Бургас д-р Георги Митев, предаде Дарик-Бургас.

Д-р Митев бе задържан при акция на специализираната прокуратура и заедно с още четирима служители от Агенцията и бе обвинен за участие в организираната престъпна група. Според твърденията на разследващите, групата действала в две основни направления, създавайки познатата престъпна матрица, известна в публичното пространство като „такса спокойствие”.

Д-р Митев обжалва размера на гаранцията в Специализирания наказателен съд от 150 х. лв. и настоя за разбиране, тъй като все пак е държавен служител със заплата от „скромните“ 1300-1400 лева. В подкрепата на жалбата на д-р Митев, пред магистратите са представени удостоверение за брутен доход, фишове за заплати, договори за кредит, тримесечни данни от Националния статистически институт.

Според съда, в случая не са били изцяло съобразени изискванията на НПК, според които при определяне на мярката за неотклонение, трябва да се вземат предвид, не само степента на обществена опасност на престъплението и доказателствата, но и здравословното състояние, семейното положение професия, възрастта на обвиняемия. „Тази непрецизност е довела до надскачане на гаранционната функция на мярката за неотклонение и е я доближила до осъществяване на предварителна санкция“, се посочва в определението на Специализирания наказателен съд. То е окончателно и не подлежи на обжалване.

Д-р Митев има десет дни, за да плати гаранцията.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви