Досъдебното производство е образувано през месец август т.г. срещу организирана престъпна група, създадена с цел изнудване на крупни бизнесмени от Бургаска област, които били принуждавани със сила и заплаха да прехвърлят своя бизнес – съобщи говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

В хода на извършените вчера процесуално-следствени действия на 40 адреса, на автомобили и обиски на хора са иззети мобилни телефони, парични суми, документи, както и маска с прорези.

Седем са членовете на престъпната група, криминално проявени и осъждани, които демонстрират висок стандарт на живот – допълни Милева, като уточни, че един от тях е осъден на доживотен затвор без право на замяна за убийство на двама души чрез взрив на автомобил.

Към момента той изтърпява присъдата си в Старозагорския затвор и оттам е осъществявал контакт с останалите членове на бандата посредством мобилен телефон.

Според събраните до момента данни, групата е работила в две направления – охранителна дейност и предоставяне на заеми срещу висока лихва.

Членовете заплашвали собственици на търговски обекти, хотели, комплекси да сключват договори за охрана с фирми, управлявани от тях. Дружествата били регистрирани на подставени лица. В хода на досъдебното производство са събрани доказателства за осъществяван побой над охранители и собственици на конкурентни фирми с цел принуждаване да се откажат от бизнеса си. Заплахи и побой използвали и спрямо хора, на които предоставяли пари срещу висока лихва, когато длъжниците не успявали да плащат задълженията си.

Директорът на ГД „Борба с организираната престъпност“ главен комисар Ивайло Спиридонов уточни, че групата е била в полезрението на органите на реда от няколко години, но доказателствата, събрани по образуваното досъдебно производство, са от началото на тази година. Разпитани са и множество свидетели, включително и пред съдия.

В хода на спецоперацията за срок до 24 часа са задържани общо 10 души. На шестима от тях с постановление на прокурор мярката е удължена за срок до 72 часа, те и излежаващият присъда в затвора са с повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група.

Предстои в утрешния ден Специализираната прокуратура ще внесе искане в съда за налагане на постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо шестимата.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви