Вероятно най-тясната сграда в Бейрут, Ливан, е построена не заради липса на пространство, а от дребнавост, посочва Bored Panda. Нестандартната къща, която е с размери около 60 сантиметра в най-тясната си зона и около 4 метра в най-широката си точка, се нарича Al Ba’sa на арабски, което в превод означава „злоба“. Името на тази структура, наподобяваща стена, намеква за нейната история, която е добре известна на местните.

Къщата е построена през 50-те години на миналия век вследствие на вражда между двама братя.

Градската легенда разказва, че братя и сестри наследяват земята от баща си. Те обаче не могат да се споразумеят какво да се построи на нея. Спорът се задълбочава още повече, когато част от земята е отчуждена за различни общински инфраструктурни проекти, оставяйки парцел в странна форма и близо до пътя. Братът, на когото принадлежи странно оформената земя, решава да демонстрира своята дребнавост или изобретателност – в зависимост от гледната точка, и изгражда изключително тясната, но обитаема структура.

Защо би направил такова нещо, може би се питате?

Е, както се оказва, сградата се намира на перфектно място, за да блокира изглед за милион долара към морето, който преди можел лесно да се види от къщата на брат му. След като сградата е издигната, тя е всичко, което братът може да види от къщата си, което води до намаляване на стойността на имота. По този начин „тънката“ сграда се превърна във въплъщение на недоволството между братя и сестри.

Дълго време сградата, която има само два апартамента на всеки етаж, служи за бардак, а по-късно се превръща в убежище за бежанци. Днес сградата не е обитавана и служи като напомняне за дългогодишната вражда.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви