Има опасност „Ислямска държава“ отново да стане фактор в региона, заяви пред БНР журналистът Тома Томов. Той е съгласен с американския президент Доналд Тръмп, че това са безсмислени безкрайни войни.

„Той иска да се махне от тях. Това искаше и Обама, но не можа да го направи. В момента наблюдаваме, че американците се изтеглят“, каза още Томов.

Тръмп се закани да разруши турската икономика, припомни журналистът, но изрази съмнение, че това ще се случи.

„Не можеш със санкции да действаш спрямо Турция. Със санкции не се действа срещу такава голяма сила“.

Тома Томов предполага, че Турция ще направи по-малка операция: „Те като че ли по цялата граница се движат. Не знам доколко тези неща са премислени и кога ще спрат, защото ако се изправят срещу тях сирийски войски, конфликтът ще се увеличи много“.

България има привилегированата роля да е все пак в зоната на спокойствието, каза още Тома Томов. Той обаче подчерта, че Черно море се превръща във военна зона.

„Нещата не са добри точно на нашите граници, макар че засега имаме още малко привидно спокойствие“.

Относно заплахата на турския президент Реджеп Ердоган, че ще пусне над 3 милиона бежанци към Европа, Тома Томов коментира:

„Турската икономика е изцяло зависима от ЕС. Аз лично бих предпочел Турция да е член на ЕС и нямаше да имаме тези проблеми, но вероятно това ще стане при следващото политическо поколение – след Ердоган. Турция е по-добре да е в ЕС, отколкото да прави всеки ден такива проблеми на Европа“.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви